Vakantie 2017 naar Noord Holland, Zuid Holland, Utrecht, Gelderland, Brabant en Limburg.
Noord Holland
Zuid Holland
Utrecht
Gelderland
Branbant
Limburg
Op Donderdag 06-07-2017 was het zover, we gaan op vakantie.
Na een woelig verlopen voorseizoen met veel pech zijn we nu eindelijk onderweg.
De motor lekt nog steeds een beetje koelvloeistof en rookt als een schoorsteen bij de koude start, we zien wel waar het schip strand.
Ook onze nieuw bestelde elektrische vouwfietsen zijn er nog niet, door een computerhack vertraagd.
De firma SHINGA heeft nu beloofd dat ze de fietsen onderweg bij ons aan boord komen afleveren, afwachten dus.
Omstreeks 12.00 vertrokken we uit Den Helder om tegen 17.00 af te meren in de passantenhaven van Alkmaar.
Daar lagen ook Fred en Joke uit onze haven.

Afgelegde afstand vandaag 38,39 Km.
Alkmaar
Vrijdag 07-07-2017 We werden wakker gemaakt door een veegauto van de gemeente daardoor waren al voor 08.30 op, even een krantje gehaald en een broodje voor tussen de middag.
Bij terugkomst had Ina de ontbijttafel al klaar staan en verse koffie gezet.
Na een rustig ontbijt gingen we zo rond 10.00 onderweg naar Zaandam.
Aangekomen op het Alkmaardermeer waren wij degene die de rust verstoorden, het water was zover als je kon kijken spiegelglad.
Alles zat ons mee zodat we rond 11.00 bij de firma vos afmeerden om 300 liter diesel te tanken.
Daarna ging het verder richting de sluis in Zaandam, waar we werden ontvangen door alweer leden van onze haven, dit keer stonden Fred, Joke, Anita en Sikko voor ons gereed als ontvangstcomité.

Afgelegde afstand vandaag 25,83 Km
Zaandam
Zaterdag 08-07-2017 Al om 08.00 waren we wakker, ik ben gelijk naar de supermarkt gegaan voor broodjes, de krant en wat blikbier, onze vrienden van WSV Onrust waren ook al wakker.
Bij terugkomst lekker rustig ontbeten, en daarna koffie.
Tegen tienen waren we vaargereed en nadat we afscheid hadden genomen van Sikko en Anita ging het op weg naar Weesp.
Het schutten door de kleine sluis was zo gebeurd waarna we koers zetten richting Noordzeekanaal.
Met een rustig gangetje op wederom een bladstil vaarwater op naar Amsterdam, zonder enig oponthoud of last van rondvaartboten draaiden we al vrij snel de Amstel op om daarna af te slaan richting Diemen waar we direct door de beide bruggen konden, ook bij Driemond was het oponthoud minimaal zodat we rond 13.00 afmeerden aan het smal Weesp.

Afgelegde afstand vandaag 25,25 Km
Weesp
Zondag 09-07-2017 Vandaag zijn we in Weesp blijven liggen, bij gebrek aan fietsen is Ina maar een flinke wandeling gaan maken, dit om wat overtollige calorieën te verbranden.
Later op de dag hebben we dit deels weer gecompenseerd door een ijsje te eten op de wal.

Maandag 10-07-2017 Al voor achten waren we wakker, dus al met al wat vroeger als normaal, om 09.30 gingen we dan ook alweer op pad, maar niet voordat Ina een krant had gekocht voor onderweg.
Dachten we lekker vroeg te zijn, hebben we een flinke tijd stilgelegen voor de sluis/brug in Weesp zodat we uiteindelijk toch pas om 10.00 de vecht op draaiden.
Op de vecht hadden we echt alles mee, de brug stond al open of was net open aan het gaan.
Uiteindelijk meerden we om 13.38 af in Maarssen.
Na het afmeren eerst naar de Dirk geweest voor wat inkopen, we hadden besloten dat we vandaag onze nieuw aangekochte COBB zouden gaan uitproberen, helaas geen BBQ vlees meer in huis.
Dus terug naar de boot boodschappen opgeruimd en weer het dorp in, nu naar de Vomar waar we nog wel aan vlees konden komen.
Heb ik net de COBB aangestoken begint het te regenen, gelukkig is het een afgesloten geheel zodat ik toch rustig ons vlees kon klaar maken.

Afgelegde afstand vandaag 30,03 Km
Maarssen
Dinsdag 11-07-2017 Hoe stiller het is hoe vroeger we wakker worden, Ina was al uren wakker zij ze en ging daarom maar liggen lezen.
Direct na het wassen ben ik de wal op gegaan, krantje vers broodje en wat bier om de voorraad aan te vullen.
Na het ontbijt los en onderweg naar Vianen, we hebben besloten om niet door Utrecht te gaan maar via het Amsterdam Rijnkanaal, dit hebben we nog nooit eerder gedaan en laten we eerlijk wezen ons bootje is natuurlijk veel te klein en te langzaam voor deze snelweg.
Maar we hadden geluk het was redelijk rustig slechts 2 keer opgelopen en een paar tegenliggers, net op het moment dat wij afdraaiden richting Zuidersluis werden we weer opgelopen.
Met een slakkengangetje voer ik richting de reeds openstaande sluis om aan de hekgolven van de oplopers te ontsnappen tijdens het afmeren in de sluis, op één scheepslengte voor de deuren kreeg ik toch nog plotseling een duw in de rug zodat ik stevig achteruit moest slaan.
Na de zuidersluis ging het via het Merwedekanaal boven de lek richting koninginnen sluis waar we een tijdje moesten wachten op tegen verkeer, daarna op weg naar sluis Vianen en door naar ligplaats Vianen.
Deze bleek erg druk bezet te zijn maar we vonden nog een plaatsje en omstreeks  13.30 lagen we veilig afgemeerd, later hoorden we dat deze plaatsen tegenwoordig gratis zijn en dus daarom zo druk.

Afgelegde afstand vandaag 19,82 Km
Vianen
Betonnen kunstwerken langs het Amsterdam Rijkanaal
Woensdag 12-07-2017

Toen we wakker werden regende het, hard, zacht, harder en vooral heel veel.
Maar we hadden een missie vandaag, onze nieuwe elektrische vouwfietsen worden eindelijk geleverd door de firma Shinga.
Ze hadden vorige week al moeten komen maar door een wereldweide computerhack waren alle containers vertraagd zo ook degene waar onze fietsen in zaten.
Rond 09.15 werd ik gebeld, de chauffeur was op de afgesproken plaats gearriveerd.
In de stromende regende ging ik naar hem toe om onze fietsen in ontvangst te nemen.
Nadat het omstreeks 15.00 eindelijk droog werd hebben we een paar inkopen gedaan, voor de rest blijven we maar aan boord.
Na de avond maaltijd besloten we om even te gaan verhalen om water te tanken, we zaten zonder.
Nadat we even waren afgemeerd naast een bijzonder vriendelijke Limburgse familie konden we de tank weer vullen waarna we ons plekje aan de steiger weer opzochten.
Donderdag 13-07-2017 Vandaag werden we wakker met een lekker zonnetje, dus snel uit bed en genieten van de dag.
Tegen 10.00 gaan we op pad richting Arkel, de meeste bruggen werden vrij snel voor ons gedraaid, echter de spoorbrug in Arkel zat ons en beetje tegen maar uiteindelijk meerden we toch rond 13.00 af bij WSV de Gors waar we zoals ons bekend weer zeer gastvrij werden ontvangen door de dienstdoende havenmeester.
Na de lunch voor de eerste keer onze nieuwe elektrische vouwfietsen de wal op gezet, best zwaar maar wel lekker als ze eenmaal gereed staan.
De koers ging richting Leerdam maar na 100 meter moesten we door een wegafsluiting een ander plan trekken, dan maar richting de waal dus met het pontje over en daarna nog eens 3 pontjes, 35 Km verder kwamen we uiteindelijk weer terug aan Arkel, de eerste fietstocht zit er op.

Afgelegde afstand vandaag 18,06 Km
Arkel
Vrijdag 14-07-2017 Het weer is weer een stuk minder vandaag, we blijven dan ook in Arkel liggen, het is eigenlijk nergens weer voor.
Aan het einde van de dag werd het dan een stukje beter en hebben we wat aan de schoonmaak van de boot gedaan.

Zaterdag 15-07-2017 We hebben besloten dat we hier tot Maandag blijven liggen, tijd genoeg.
Na het ontbijt en de koffie eerst een paar boodschappen gehaald en daarna een route uitgestippeld om te fietsen, eerst richting Meerkerk en daarvandaan richting Leerdam waar we en uitgebreide lunch hebben genoten, scheelt vanavond weer koken, na de lunch weer terug richting Arkel waar we rond 15.00 weer op de boot waren, er zit weer 30 Km op.
Na een verkoelend drankje en wat lezen even lekker gedoucht en daarna avond rust.

Zondag 16-07-2017 Ook vandaag zijn we nog in Arkel blijven liggen, vervelend hoor pensioen.
Het is een grijze dag maar volgens het weerbericht blijft het droog, dus na de middag de fietsen weer geactiveerd voor een tochtje richting Werkendam.
Het plan is om naar Gorinchem te fietsen daar de brug over de Merwede nemen richting Werkendam, tot zover ging het goed, maar ter plaatse bleek dat we drie kwartier moesten wachten op de pont naar Hardinxveld.
Dat hebben we dus niet gedaan we besloten dus langs de Merwede richting Woudrichem te fietsen en daar het pontje te nemen, zo gezegd zo gedaan.
Daarna langs het Merwedekanaal weer terug gefietst naar Arkel waar we rond 17.00 weer bij de boot aankwamen.
Gelijk de fietsen ingeklapt en opgeruimd, dit gaf nog wel wat problemen want wat ik ook probeerde de fiets paste niet onder het vloerluik, vreemd want daar had hij ook gelegen, uiteindelijk maar een vloerplank weggehaald zodat het wel paste.
Daarna fiets 2 op het voordek geplaatst.
Al met al hielden we het op een paar spettertjes na gewoon droog en ondanks wat wind hebben we toch weer 35 Km gefietst.
Maandag 17-07-2017 Vandaag gaan we toch maar weer eens verder, na vier dagen Arkel is het tijd voor verandering.
Rond 10.00 gaan we los en meren eerst nog even af voor het clubhuis om de watertank te vullen, daarna wordt er koers gezet richting Gorinchem waar we direct konden schutten richting Waal/Merwede.
Speciaal voor ons hadden ze al het vaarverkeer stil gelegd zodat we veilig konden oversteken naar Woudrichem (er was geen schip te bekennen terwijl het de dag ervoor wel een snelweg leek).
Onder een heerlijk zonnetje draaiden we de afgedamde Maas op onderweg naar de Wilhelmina sluis we waar net te laat aankwamen om mee te kunnen schutten.
Dus afgemeerd tegen het remmingwerk en wachten maar, na een half uurtje wachten gingen we de sluis in waar het schutten vrij snel ging en het verval een centimeter of 30 was.
Daarna ging het verder naar Heusden waar we omstreeks 14.00 afmeerden bij de WSV Heusden, na ons te hebben gemeld en betaald, zijn we lopend maar eens de oude kern van Heusden in gelopen, en gelijk maar een ijsje hebben genuttigd.

Afgelegde afstand vandaag 25,22 Km
Heusden
Dinsdag 18-07-2017 Vandaag wordt er wederom niet gevaren, het is prachtig weer dus tijd voor boodschappen, wassen en fietsen.
Eerst werd ik er op uit gestuurd om de lokale supermarkt in Oud Heusden op  sporen en vast vers brood te gaan halen, intussen heeft Ina een witte was gedraaid en gedroogd.
Na de lunch zijn we weer de omgeving gaan verkennen, via Oud Heusden, Elspijt, Drunen enz. hebben we een heerlijk rondje gefietst, weer ruim 30 Km op de klok.
Na terugkomst was er nog een bonte was aan de beurt, voor de eerste keer kwam onze droogmolen aan dek, na het geheel met een paar lijnen te hebben gezekerd ging de hele was er op.
Na een frisse douche zijn we Heusden in gegaan om een lekker hapje te eten.
Bij terugkomst was de was al droog en kon naar binnen en zo was er weer een dag om.

Woensdag 19-07-2017 Over vandaag is niet zo veel te vertellen, omstreeks 09.00 zijn we opgestaan, nadat we rond 07.00 al wakker werden gemaakt door een boegschroef.
Daarna ontbijten en een kletspraatje met het schip naast ons, het is ontzettend broeierig en warm, we hebben weinig puf om iets te doen, er wordt echter wel regen en onweer voorspeld dus toch maar even op de fiets richting Wijk en Aalborg waar naar we hebben uitgevonden een Aldi moet zijn.
Na een kwartiertje fietsen was de Aldi gevonden en de boodschappen snel aan boord gebracht, met de vooruitzichten van het weer heb ik de fietsen gelijk ingepakt en aan boord geplaatst.
Later bleek het allemaal wel mee te vallen want meer als 10 druppels hebben we niet gezien.
Wel was het de hele dag ontzettend warm en broeierig zodat we besloten het koken voor vandaag maar aan de lokale snackbareigenaar over te laten.
Donderdag 20-07-2017 Afgelopen nacht werden we wakker van een enorm onweer, snel uit bed om dakluik en ramen sluiten.
De rest van de nacht nog geplaagd door een mug, vanochtend heb ik deze uit zijn lijden verlost al met al waren we vroeg op.
Ruim voor 10.00 waren we al onderweg richting Den Bosch, het was erg rustig op de Bergse Maas en met een gangetje van 9 Km naderden we sluis Engelen waar we een tijdje moesten wachten omdat we net een schutting hadden gemist, uiteindelijk waren we omstreeks 12.30 afgemeerd bij WV de Waterpoort.
Een haven met een beetje vreemd beleid, je kan er niet eerder als 16.00 bij de havenmeester terecht om te betalen en een pasje te verkrijgen voor de toegangshekken, dit betekent dat als je de haven afgaat om boodschappen te doen je die niet meer kan terugbrengen want je kunt niet meer op je eigen boot komen.
Ook het sluisbeleid verbaast me om richting het zuiden te gaan moet je door sluis 0, deze wordt jammer genoeg maar 3 keer per week bediend en dan nog maar 1 keer om 11.00, rare jongens die Brabanders.
Uiteindelijk zijn we toch in de stad beland voor de noodzakelijke proviand, en later nog even terug voor een echte Bossche bol met een bakkie.

Afgelegde afstand vandaag 15,1 Km
Den Bosch
Vrijdag 21-7-2017 Vanochtend werden we al vroeg gewekt door een scheepsdiesel die werd gestart, daarna bleef deze nog zeker een half uur warm draaien terwijl de schipper luid met een ander stond te kletsen.
Dus ook wij waren vroeg uit de veren en al om 09.00 op weg naar sluis 0 waar we 15 minuten later al weer afmeerden om tot 11.00 te wachten tot de enige schutting van die dag zou plaatsvinden, uiteindelijk was het bijna 12.00 voordat we eindelijk op weg gingen richting Veghel.
Tot aan sluis 1 gaat alles soepel maar ook daar weer bijna een uur oponthoud, maar na het schutten verder geen belemmeringen meer zodat we rond 15.00 afmeren in het kleine maar zeer vriendelijke haventje van WSV Veghel waar we hartelijk worden ontvangen door de havenmeester en zijn echtgenote.
Na een koud afmeer biertje even de benen gestrekt en gekeken waar de supermarkt is, morgen gaan de fietsen weer op de wal en gaan we de omgeving verkennen.

Afgelegde afstand vandaag 20,26 Km
Veghel
Zaterdag 22-07-2017 Al om 08.00 werd ik door Ina wakker gemaakt (op mijn vrije Zaterdag) moest naar het toilet.
Al met al waren we dus wederom op tijd op, na het ontbijt de fietsen op de wal gezet en inkopen gaan doen bij de lokale super Jumbo, nadat we onze aanwinsten aan boord hadden gebracht zijn we gaan fietsen.
Eerst op de fiets naar Schijndel waar we bij de firma Shinga een fietstas voor de tweede fiets hebben gekocht.
Daarna ging het via de knooppunten routes richting Heeswijk Dinter waar we de lunch hebben gebruikt, daarna weer verder.
Gelukkig hadden we geen kaartjes van het verdere fietsgebied mee genomen zodat we afhankelijk waren van de knooppunten borden langs de weg.
Al snel bleek dat vandalen de borden hadden vernield maar ook de kleine bordjes langs de weg hadden gesaboteerd, uiteindelijk heb ik mijn telefoon maar gepakt en mij via google maps naar Veghel laten leiden.
Omstreeks 15.30 kwamen we moe en met 41 Km op de klok weer op de boot.

Zondag 23-07-2017 Vandaag voor het eerst in dagen weer eens tot na negenen in bed gelegen, nu was het weer ook niet al te best dus tijd genoeg, Ina ging eerst de wal op om te douchen terwijl ik de ontbijttafel gereed maakte.
Na het ontbijt nog wat op de boot gerommeld en daarna zijn we weer een beetje op de fiets weggeweest.
Het weer was een stuk minder maar dat hadden wij niet goed door, dus onderweg in korte broek, T-shirt en sandalen, na een goed half uurtje begon het wat te spetteren en wat meer dan weer minder.
Uiteindelijk besloot Ina dat het tijd was voor een regen poncho (het zag er niet uit) maar gelukkig werd het vrij snel daarna weer droog en dat bleef zo tot we weer terug waren op de boot.
Dinsdag 25-07-2017 Vandaag gaan we toch echt weg uit Veghel, ons reisdoel is Aarle Rixtel op een afstand van zo’n 15 Km.
Maar met drie sluizen en drie bruggen die we moesten passeren schoot het niet echt op, dus na ruim 3 uur meerden we af.
Het weer is van alles wat, soms een beetje zon dan weer regen en wind, uiteraard als je net buitenstaat in een sluis.
Na het afmeren eerst geluncht en daarna google maps even geraadpleegd waar een supermarkt was, de Aldi was aan de overkant op 170 meter lopen en in het dorp op zo’n kilometer lopen was er nog één, we hebben ze beide bezocht.
Toen we terug kwamen was het inmiddels 16.00 na een kopje koffie even 2 kleine klusjes gedaan en dan tijd voor een afmeer biertje.

Afgelegde afstand vandaag 15,72 Km
Woensdag 26-07-2017 Vanochtend doen we alles rustig aan, het is lekker weer.
De ochtend gebruiken we voor het inslaan van proviand en drinken, bij de lokale supermarkt al het schutters blikbier opgekocht (alle 18 blikjes) Ina is druk bezig geweest het interieur van de boot weer eens lekker op te frissen terwijl ik buiten wat werkzaamheden heb verricht.
Na de lunch zijn we op de fiets gestapt en hebben we de omgeving bekeken we hebben echt alle soorten paden en wegen gehad, tot modderige bospaden aan toe.
Omstreeks 17.00  waren we weer terug op de boot met zadelpijn en 45 Km op de teller

Donderdag 27-07-2017 Ook vandaag blijven we nog in Aarle Rixtel liggen, het is een leuk plekje met indien nodig stroom en water via een jerrycan, sanitair is er niet maar daar kunnen we wel zonder eigen toilet met vuilwatersysteem en een solar warmwaterzak als douche.
Na de middag besluiten we een fietstocht door Helmond en omgeving te maken, maar nu het deel west van het Wilhelminakanaal.
Rond 16.00 waren we terug in Aarle Rixtel waar we ons zelf maar eens trakteerden op een frikadel speciaal, we eten toch licht vandaag.
Na terugkomst aan boord de fietsen weer opgeruimd, dit is wel meer werk als de oude fietsjes die we hadden, ze zijn dubbel zo zwaar en er past er nog maar één onder de vloer zodat de andere aan dek moet blijven staan.
Aarle Rixtel
Speciaal voor ons helemaal leeg ?
De haven van Woudrichem
Invaart afgedamde Maas
Ook de dieren zoeken verkoeling in het water
Maandag 24-07-2017 Onverwacht zijn we nog een dag in Veghel gebleven, toen ik Zondag mijn fiets pakte bleek er een hoop water in het display te zitten.
Nu liggen we gelukkig vrij dicht bij Schijndel, dus Maandag gelijk naar Shinga gebeld en hun het slechte nieuws medegedeeld.
Geen probleem we sturen u een nieuwe toe, ik tegen de jongeman kun je er niet één op de boot afleveren? We liggen in Veghel, na enig overleg werd dit toegezegd dus tegen 12.00 werd er een nieuw display op mijn fiets gemonteerd.
We hadden inmiddels al tegen de havenmeester gezegd dat we nog een dag wilden blijven.
Na de middag lopend he centrum van Veghel in, dit is best een leuk stadje om een beetje doorheen te wandelen, op de terugweg even een ijsje genomen en toen weer terug aan boord.
Veghel kun je gerust in je reisschema opnemen, het is een leuk stadje in een mooie omgeving.
Direct na terugkomst heb ik een fiets ingepakt en terwijl ik daar mee bezig was begon het te regen daarna plenzen enz.
Verder aan boord gezeten beetje PC, lezen en TV
Vrijdag 28-07-2017 Je hebt vroeg vertrekken en heel vroeg vertrekken, wij werden vanochtend al om 06.00 gewekt door de eerste boot die wegging, om 07.00 ging de volgende met als gevolg dat wij al vroeg op waren.
Na het ontbijt en het vaargereed maken gingen ook wij al om 08.30 onderweg richting het zuiden.
Vandaag stonden er 5 sluizen op het programma met een verval variërend van 1,5 tot 5 meter.
Wij gingen in ons eentje onderweg maar reeds bij sluis Helmond hadden we een konvooi van 8 boten.
Met de snelheid freaken voorop en wij bij de laatste 3 ging het van sluis naar sluis, alles liep op rolletjes tot jawel sluis 13, wij waren als 6 schip naar binnen gevaren en afgemeerd toen ik plotseling achter mij hoorde roepen man over boord, kijk ik om ligt er één van de schippers te water.
Direct werd er via de marifoon gemeld te stoppen met schutten zodat de man veilig weer aan boord kon komen, nadat iedereen weer veilig aan dek stond en de touwtjes vast zaten kon de sluismeester doorgaan met schutten.
Na nog een klein kwartiertje varen na sluis 13 arriveerden we bij de passantenhaven van Nederweert van de 6 plaatsen waren er nog 3 vrij en meerden wij achteruit af in de eerste box.
Nadat we ook de zwemmende schipper hadden geholpen om af te meren kon ik mijn eigen zaakjes te regelen.
De watervoorziening langs de zuidwillemsvaart is zo dat je alleen water kunt laden met een jerrycan, gisteren had ik met onze douchezak al een hoeveelheid water geladen, vandaag heb ik in Nederweert de rest van de tank opgevuld. (we kunnen er weer even tegen).

Afgelegde afstand vandaag 29,39 Km
Nederweert
Zaterdag 29-07-2017 Na één nachtje Nederweert zijn we vanochtend weer vertrokken, we hebben gelezen dat deze omgeving prachtig is om te fietsen, alleen waar we lagen konden onmogelijk de fietsen van boord.
We besloten een klein stukje verder de Zuidwillemsvaart te volgen tot aan Weert, dus vanochtend eerst door sluis 15 (weer 4 meter omhoog) en door naar de passantenhaven
Daar aangekomen moesten we tot onze teleurstelling uitvinden dat ook hier de fietsen niet of zeer moeilijk van boord afkunnen.
Daarop maar lopend de stad in gegaan een visje gegeten en een lekker drankje gedronken.
Dit is tevens het hoogste punt van onze reis, volgens internet zitten we nu 33 meter boven de zeespiegel, vanaf nu gaan we alleen maar weer naar beneden.

Afgelegde afstand vandaag 5,15 Km
Weert
Zondag 30-07-2017 Vandaag hebben we Weert achter ons gelaten, door een straffe dwars wind moesten we met beleid ontmeren, maar alles ging goed zodat we schadevrij verder konden.
Met 1800 toeren op de Peugeot gingen we onderweg naar sluis 15 waar we weer 4 meter naar beneden gingen, de eerste keer weer eens omlaag schutten.
Daarna zonder enig oponthoud richting sluis Panheel waar we 8 meter naar beneden zullen schutten.
Onderweg hadden we in de verte al een boot voor ons zien varen en zo vlak voor de sluis waren we tot hen opgelopen.
Het schutten zal via de oude sluis Panheel gaan gebeuren, in de almanak hadden we al gelezen dat er sinds dit seizoen glijbuizen voor en achter in de sluiskolk beschikbaar waren.
Toen de lichten op groen gingen had het schip voor ons nog niet eens de motor gestart, daarop gingen wij dus maar als eerste de sluis in en helemaal naar voor waar we afmeerden aan de glijbuizen.
Het schip achter ons was duidelijk wat minder ervaren en niet goed voorbereid, ze meerden midden in de sluis af en maakten vast, dat hadden ze ons zeker zien doen?
Maar met je trossen op een vaste bolder en dan weglopen met 8 meter verval dat gaat niet goed en dat bleek even later toen er iets kapot ging.
Ook met het uitvaren van de sluis hadden ze duidelijk moeite, uiteindelijk verloren wij ze uit het oog.
Na de sluis ging het richting Comfort resort Wessem waar we omstreeks 14.00 afmeerden met een hele harde tegenwind, het plekje dat ik daarvoor uitkoos werd ons door de havenmeester gelijk toegewezen als vaste ligplaats.
Ina ging direct aan de slag met de inmiddels flink gegroeide hoeveelheid wasgoed en tegen de avond lagen de eerste 2 wassen al weer schoon in de kast.
Eind goed al goed, al hadden we GEEN eten in huis voor deze dag, dus besloten we te gaan eten bij The Beacon het lokale restaurant op de haven, en dit was een goede beslissing want het eten was er prima.

Afgelegde afstand vandaag 21,98 Km
Wessem
Gemeente Maasgouw
Maandag 31-07-2017 Het is hier heerlijk stil in de ochtend, gevolg pas om 09.00 wakker en uit bed, op het gemak ontbeten waarna Ina bij de receptie ging informeren waar er een supermarkt te vinden was, Heel, Thorn of Maasbracht, volgens de juffrouw van de receptie was het allemaal ongeveer 3 Km weg.
Dus de fietsen op de wal en op weg naar Heel dankzij Google maps en de smartphone was de Jumbo snel gevonden, alleen het was wel 6 Km i.p.v. 3 Km.
Met onze aanwinsten weer terug naar de boot, waar Ina later die ochtend nog een laatste was draaide en aan de lijn hing.
Na de middag zijn we op de fiets richting Thorn (het witte dorp) gegaan, van daaruit de fietstocht verder vervolgd.
Uiteindelijk waren we rond 17.30 weer terug op de boot en hadden we deze dag in Totaal 52 Km op de pedalen gestaan.
Dinsdag 01-08-2017 We blijven hier nog een dag liggen, de haven beschikt over alle faciliteiten en het is hier niet duur, dus snel naar de receptie en nog een dag bijgeboekt.
De voorspellingen zijn dat er in het zuidoosten wat regen kan vallen, we wagen het er toch op we gaan nu richting Maasbracht en omgeving.
Onderweg kopen we hier en daar gelijk nog wat boodschappen.
Het plan is om onderweg ergens te lunchen maar we vinden eigenlijk nergens een geschikt terrasje of eetgelegenheid, uiteindelijk belanden we weer in Wessem waar we dan toch hebben geluncht.
Terug op de boot heb ik direct de fietsen ingepakt en opgeruimd, we hebben er ook nu weer ruim 30 Km opzitten, het is broeierig warm en er dreigt regen.
Na het nuttigen van een biertje begonnen met het reisverslag en jawel net binnen aan tafel en daar valt de eerste regen.

Woensdag 02-08-2017 Vanochtend lekker uitgeslapen, ik kwam er pas 09.15 uit.
We hebben totaal geen haast vandaag ons doel is Roermond en dat is vlakbij, ergens tussen 10.00 en 11.00 vertrekken we bij Comfort Resort Wessem (echt een aanrader om te liggen).
Allereerst gaan we de Plas Koeweide en de Grote Hegplas rond, daarna varen we nog even richting Maasbracht om vervolgens naar de Linnesluis te gaan daar hadden we pech de sluis was net aan het neerschutten dus een half uurtje stilliggen.
Na het schutten gaan we onderweg richting de Zuidplas (Plas Hatenboer) we hadden het idee in jachthaven Hatenboer een plaatsje te zoeken, daar aangekomen kregen we te horen dat zij geen passanten accommoderen.
Dus maar vertrokken richting Roermond waar we een plekje vonden bij RWV Nautilus.

Afgelegde afstand vandaag 25,90 Km
Roermond
Donderdag 03-08-2017 Toen we wakker werden was het grijs en grauw, een vlagerige regen en harde wind.
We waren al gewaarschuwd door de weersvoorspellingen dus op voorhand al voor twee dagen betaald.
Ook de fietsen komen vandaag niet van boord af, pas ver na de middag kwam het zonnetje er door en werd het iets beter, dus maar lopend de stad verkennen en op de terugweg een paar boodschappen meenemen.
Gelijk van de nood een deugd gemaakt en bij de lokale kapper even mijn haar laten knippen want dat begon toch wel en beetje erg lang te worden.
Voor de rest hebben we deze dag niet echt veel uitgevoerd.

Vrijdag 04-08-2017 Ook vandaag blijven we maar liggen, het weer is wel wat beter maar er staat nog steeds een harde wind.
We besluiten toch de fietsen op de wal te zetten en er op uit te trekken, eerst maar tegenwind dan is de terugweg altijd gemakkelijker, halverwege eten we een broodje en een patatje.
In Limburg fietsen is wel een ervaring, zo rijd je op een fietspad dan ineens een onverharde weg door de velden en jawel gewoon een bospaadje van 30 cm breed en gewoon voorzien van routebordjes hé.
Al met al toch weer dik 30 Km gefietst vandaag, nadat we terug waren bij de boot (niets te vroeg regen) hebben we nog even boodschappen gehaald bij de Appie en zo was deze dag ook weer om.
Zaterdag 05-08-2017 Vanochtend al heel vroeg wakker van een plensbui, omdraaien en weer verder pitten, uiteindelijk staan we toch maar op het is inmiddels bijna 09.30.
Vandaag gaan we toch maar weer verder na 3 dagen Roermond, ons plan is Venlo, maar net voorbij Hanssum besluiten we daar aan te leggen, volgens de weerberichten zou het in de middag vanuit het westen opklaren.
Nadat we ons netjes bij de havenmeester hadden gemeld hebben we de fietsen maar weer tevoorschijn gehaald en een route uitgezet richting Baarlo ongeveer op de helft van de tocht net in het bos kwam de regen.
Gelukkig hadden we onze paraplu’s meegenomen zodat we toch nog een beetje droog bleven, na een halfuurtje oponthoud werd het weer droog, alleen lekken de bomen dan nog rustig door.
Bijna terug in Hanssum sloeg het noodlot weer eens toe, Ina was vergeten dat een elektrische fiets direct reageert als je de trappers beweegt, gevolg een schuiver onderuit en een kapotte knie, gelukkig bleef de schade daarbij en konden we onze weg naar de boot vervolgen en met weer 35 Km erbij op de teller kwamen we bij de boot.
Daar kon ik gelijk aan het werk, de fietsen zaten helemaal onder de bagger, lekker hoor over natte bospaden fietsen, maar na een half uurtje waren ze weer een beetje toonbaar.

Afgelegde afstand vandaag 10,56 Km
Hansum
Gemeente Leudal
Zondag 06-08-2017 Ook vandaag zijn we te gast gebleven bij WSV Hanssum, we hadden een mooi plekje aan een groentje met uitzicht over de Maas.
In de ochtend heb ik de koelkast maar eens ontdooid, en hebben we een paar boodschappen kunnen kopen bij de lokale Spar, we hadden behoefte aan aardappelen maar belangrijker mijn bier voorraad was zover geslonken dat de bodem in zicht kwam.
Na de middag hebben we weer gefietst, zoals de weersvoorspellingen nu zijn wordt het na morgen minder weer dus maar zien hoe we die dan doorkomen, voorlopig genieten we van elke mooie dag.
Maandag 07-08-2017 Vandaag trekken we verder richting het Noorden, ons doel de passantenhaven van Venlo, van anderen hadden we vernomen dat je daar op tijd moet zijn omdat anders alles vol ligt.
Toen wij daar aan kwamen vonden wij het op het eerste gezicht al niets, daarop zijn we door gevaren naar WSV de Maas, hier liggen we een beetje in een uithoek dus morgen weer wegwezen.
De middag hebben we benut om naar Arcen te fietsen, dat kenden we nog uit onze kampeertijd en we wisten dat daar een prima ijssalon is, dus lekker een coupe ijs genuttigd aan de Maas.
Daarna door gefietst naar het veldje waar we jaren hebben gestaan, maar geen herkenning meer en hoogseizoen of niet de camping was niet eens vol.
Daarna langs de andere kant van de Maas weer teruggefietst en in Grubbenvorst inkopen gedaan voor het avondeten.

Afgelegde afstand vandaag 21,54 Km
Venlo
Dinsdag 08-08-2017 De weer voorspellers zijn het er over eens, het weer wordt slechter m.u.v. Paulusma die denkt dat het wel mee valt.
Enfin we hebben toch maar besloten om op tijd te vertrekken en proberen het (nood) weer voor te blijven, dus om 08.00 de wekker en om 09.00 vertrokken richting Wanssum.
Het was helemaal grijs aan de lucht maar de temperatuur was prima 21 graden dus in de luie stoel op het achterdek.
Met 1700 toeren op de Peugeot richting het noorden het varen over de maas is heerlijk, mooie vergezichten en leuke plaatsjes waar je langs vaart.
Omstreeks 11.30 meerden we af bij jachthaven Wanssum langszij een groentje wat net gemaaid was, helaas lag de haven vol blauwalg.
Fietsen wordt vandaag niets, een loopje door het dorp stelde ook niet al te veel voor (3 straten en een chinees) we waren er snel weer uitgekeken.
Na de middag begon het te regenen, iets wat we al weken niet meer gezien hadden dus de middag maar aan boord doorbrengen.

Afgelegde afstand vandaag 23,72 Km
Wanssum
Gemeente Venray
Varend en fietsend langs de Maas
Woensdag 09-08-2017 Vanochtend werden we al vroeg gewekt door een aantal vertrekkende boten en dat terwijl maar een klein stukje zouden varen vandaag, van Wanssum naar het Leukermeer.
Na eerst een krantje en nog wat laatste inkopen gingen we onderweg, het was stukken koeler dan de afgelopen dagen en de lange broek kwam na 4 weken weer eens tevoorschijn.
Ons plan was om ergens op een vrije ligplaats te gaan liggen, terplekke aangekomen bleek dat geen optie, alle schepen liggen met de neus tegen de wallekant en 1 of 2 ankers aan de achterkant.
Daarop besloten we om maar en passantenplekje te zoeken bij ’t Leuke.
Ondanks de voorspellingen werd het weer steeds mooier en kon de lange broek ook weer uit.
We besloten de fietsen weer aan de wal te zetten en de omgeving te verkennen, volgens de receptie kon ik bij het lokale BP station een nieuwe gasfles kopen.
En jawel een half uurtje later was ik weer terug aan boord met een nieuwe gasfles zodat we weer een reserve hebben.
Ook hadden we van de receptie een folder gekregen met een drietal fietsroutes, gelijk de langste maar gefietst 38 Km, inclusief verkenning en gasfles halen had ik er 55 Km opzitten vandaag.

Afgelegde afstand vandaag 6,01 Km
Donderdag 10-08-2017 Over vandaag valt niet veel te vertellen, we werden wakker en het regende, we zijn wandelend naar de supermarkt geweest en het ging regenen en toen we in de middag naar Nieuw Bergen gingen voor de zomermarkt (afgelast vanwege het weer) jaja in Limburg zijn ze bang voor regen denk ik.
Maar goed ook tijdens het heen en terug fietsen je raad het al, weer regen.
Dus een echte watersport dag, water van alle kanten.
Well
Gemeente Bergen
Vrijdag 11-08-2017 Vandaag hebben we het Leukermeer achter ons gelaten en zijn weer verder noordwaarts getrokken, ons reisdoel vandaag was Mook.
Nadat we een tijdje in sluis Sambeek hadden liggen wachten op wat achtergebleven jachtjes konden we eindelijk schutten weer een paar meter richting NAP afdalen.
Na de sluis ging het met een lekker gangetje naar Mook waar omstreeks 13.30 afmeerden bij Jachthaven de Driessen, nou ja afmeren we kregen van de dienstdoende havenmeester een plekje toegewezen waar ik een schoenlepel voor nodig had om er in te komen.
Aan SB lag een boot met een tussenruimte van 5 cm en welke de laatste jaren geen onderhoud had gehad, vies en stijf onder de spinnen.
Als er nu totaal geen andere plaatsen zouden zijn zou ik er vrede mee hebben gehad maar er waren voldoende knappe ligplaatsen maar daar mochten wij niet liggen.
Al met al was ik niet te spreken over hoe passanten in deze haven worden weg gepropt, weer of geen weer morgen gaan we absoluut hier weg.

Afgelegde afstand vandaag 32,21 Km
Mook
Zaterdag 12-08-2017 We waren op tijd op vanochtend de eerste blik naar buiten, het weer is net zo troosteloos als de plek waar we liggen.
We ontbijten rustig waarna we rond 09.30 ontmeren en weer met de grootste voorzichtigheid uit de box gewurmd.
Op weg naar Maasbommel regen, motregen enz. dus varen met de navigatie verlichting aan, ik had Ina verteld dat we onderweg geen obstakels zouden hebben en dat ze rustig kon blijven zitten, niet dus ik had de sluis bij Grave over het hoofd gezien dus op naar buiten voor en schutting.Gelukkig was het net even een beetje droog en stonden de sluisdeuren al open zodat we er zo door waren.
Daarna ging het met een lekker gangetje richting de gouden ham waar we afmeerden bij jachthaven Hanzeland op een mooi plekje aan het gras.
Na het afmeren direct richting havenmeester om te betalen en te informeren naar het gebruik van de wasmachine, ja lang weg dan moet er gewassen worden tussendoor.
Vandaag de eerste was gedraaid, morgen maar weer een.

Afgelegde afstand vandaag 33,3 Km
Maasbommel
Gemeente West Maas en Waal
Zondag 13-08-2017 Na lekker te hebben uitgeslapen en ontbijten met een gekookt eitje, stond de tweede zak met was al gereed.
Gelukkig was het inmiddels heerlijk weer geworden dus de drugmolen weer op de voorpunt en de was eraan.
Nadat we een boterhammetje hadden gegeten zijn we er op de fiets op uit gegaan, heerlijk fietsen in het land van Maas en Waal, bij terugkomst nog even een drankje gedaan en een ijsje gegeten en daarna terug aan boord.
Ina haalde de was eraf en opgeruimd terwijl ik de fietsen weer aan boord haalde, elektrische vouwfietsen zijn heerlijk maar wel een stuk zwaarder om op te ruimen.
Maandag 14-08-2017 Muggen ze zijn een ramp als ze je uit je slaap houden, nou voor derde opvolgende nacht hadden we er weer één (of meer).
Dus al vroeg op, op het gemakje ontbijt en daarna vaargereed gemaakt, en al voor 09.30 op pad.
Vandaag hebben we een flinke afstand voor de boeg, van Maasbommel naar Heusden met onderweg 1 hindernis, de prinses Maxima sluis bij Lith.
Samen met een beroepsvaart de sluis in en weer een paar meter zakken, de schipper hield echt rekening met ons, het kan dus echt beroeps- en recreatievaart samen.
Na het schutten even de schipper via de marifoon bedankt en een goede vaart gewenst.
Daarna zonder oponthoud richting Heusden, tot we plotseling werden opgeschrikt door een zeer laag vliegende chinook helikopter en met laag bedoel ik ook laag misschien minder dan 50 meter.
Na bijna 5 uur varen meerden we af in Heusden, bij WSV Heusden.

Afgelegde afstand vandaag 40,22 Km
Heusden
Dinsdag 15-08-2017 Vanochtend was ik al vroeg wakker, om 07.30 er uit voor aspirine (koppijn) even terug naar bed maar niet veel later er toch maar uit.
De voorspellingen zijn niet al te best, regen en onweer met hagel en windstoten, ik wil dus eigenlijk snel op pad, maar het wordt toch uiteindelijk 10.00.
Snel van Heusden overgestoken richting Wijk en Aalburg om via de Andelse Maas richting de Wilhelminasluis, daar aangekomen waren er net twee beroepsvaart bezig met invaren gevolgd door een jachtje, wij konden dus direct mee schutten.
Na het schutten (wat tussen twee buien door ging) was het richting Woudrichem om daar de Waal te kruisen richting Gorkum waar we ook weer snel konden schutten, ook weer tussen 2 buien door.
Op weg voor het laatste stukje richting Arkel waar we om 13.30 zoals altijd zeer vriendelijk werden ontvangen en een mooi plekje kregen.

Afgelegde afstand vandaag 24,9 Km
Arkel
Woensdag 16-08-2017 Na de regen van gisteravond was het vanochtend heerlijk zonnig, Ina gaat douchen terwijl ik de ontbijttafel klaarmaak.
Na het ontbijt gaan we onderweg richting Vianen, bij de eerste brug hadden we al pech, net gemist daarna een tijdje bij de spoorbrug gelegen.
Eindelijk onderweg komen we bij de Baselbrug zie ik dat deze gedraaid wordt voor de opvaart, ik de brug opgeroepen met de melding dat ik op dat moment nog 300 meter van de brug af ben en of ik met dezelfde draai mee mag, antwoord ik denk dat ik hem toch maar even dichtdoe, inmiddels was ik minder dan 100 meter van de brug. Pffff lekker meegedacht.
Maar uiteindelijk aangekomen bij de Bolgerijnsebrug hadden we een bedienaar die wel mee dacht, schipper geef even gas bij dan wacht ik op je, zo kan het dus ook.
Het was maar een kort stukje varen vandaag zodat we reeds om 12.00 afgemeerd lagen in de passantenhaven van Vianen.
Na wat boodschappen en een frietje zijn we in de middag wezen fietsen langs de Lek richting Culemborg en daar met het pontje over richting Vreeswijk en uiteindelijk weer met het pontje over naar Vianen, weer ruim 30 Km op de klok.

Afgelegde afstand vandaag 18,31 Km
Vianen
Donderdag 17-08-2017 Vandaag gaan we naar Montfoort, een stukje van een kleine 20 Km, na het ontmeren gelijk de sluis bij Vianen kunnen nemen zodat we binnen een halfuurtje al op de Lek voeren richting de Koninginnensluis bij Vreeswijk.
Daar begon het oponthoud ruim 5 kwartier moeten wachten voordat we de sluis in konden varen, de oorzaak het had te maken met de lage waterstand.
Wat we nog nooit mee hadden gemaakt we moesten in Vreeswijk de suis in 2 delen nemen, eerst de buitensluis gevolgd door de binnensluis, al met al een actie van ook nog eens een uur.
Daarna konden we eindelijk onderweg naar Montfoort ook dit kostte nogal wat tijd door de vele bruggen die open moesten.
Uiteindelijk waren we zo ongeveer 15.00 in Montfoort waar we net voorbij het zwembad afmeerden.
Gelijk maar even lekker wezen douchen bij het lokale zwembad, we waren toch al nat van de vele regen van vandaag.

Afgelegde afstand vandaag 20,08 Km
Montfoort
Vrijdag 18-08-2017 Vanochtend ging alles een beetje anders als anders, eerst wat inkopen gedaan, daarna even terug gevaren naar het watertappunt achter het zwembad, intussen ging Ina nog even snel douchen.
Daarna gingen de trossen definitief los richting de brug in Montfoort, daar aangekomen duurde het even maar uiteindelijk gingen de lichten op rood groen, wij waren er dus gereed voor.
Helaas duurde het zeker nog 20 minuten voor er eindelijk beweging in moest gaan komen, de bomen gingen naar beneden daarna gingen de lichten weer op dubbel rood om even later weer op enkel rood te gaan, toen opeens draaide de brug open en zowaar uiteindelijk gingen de lichten ook op groen.
Al met al was het inmiddels 10.30 geworden en konden we onze reis aanvangen, het eerste deel van de Hollandse IJssel is wel heel smal geworden door alle begroeiing en als je dan ook nog wat tegenliggers hebt van 4 meter of meer breed dan is het wringen.
Daarna ook nog geconfronteerd met baggerwerkzaamheden.
Eindelijk aangekomen bij de waaiersluis moesten we wachten op een baggerbak die voor ons werd geschut maar dat ging allemaal redelijk snel dus rond 13.00 waren we door de sluis.
Direct daarna werden geconfronteerd met een oud binnenschip dat als woonschip diende en door een mini slepertje gedraaid moest worden, eigenaar schelden dat we weg moesten gaan terwijl de sleper aangaf om het spul te passeren.
Daarna snel door naar de Julianasluis welke reeds openstond en waar we gelijk mee konden schutten, nu zie je wel eens recreatievaart die zich opknoopt in de sluis, maar dit keer was het een beroepssleepboot die zich ophing in de sluis.
Na het schutten ging het verder ongehinderd naar Alphen a/d Rijn waar we om 15.00 afmeerden.

Afgelegde afstand vandaag 38,20 Km
Alphen a/d Rijn
Zaterdag 19-08-2017 Vandaag weer een lange reis voor de boeg, we willen van Alphen a/d Rijn naar Delft gaan.
Even over half 10 gaan we onderweg, tot Hazerswoude hebben we alles mee, daar waren we net te laat voor de brug die ging net voor onze neus dicht, vertraging 15 minuten.
Daarna ging het verder richting Leiden en Delft, alles liep op rolletjes tot ik verkeerd ging en richting Katwijk afsloeg, gevolg we moesten keren en zaten daardoor gelijk achter een drietal schepen die ook richting Delft gingen.
Ter hoogte van de super van craft werf zagen we nog een schip van de werf richting Schiekanaal varen niet veel later werden we door deze schipper opgelopen, een hekgolf van een meter en blik op oneindig.
Toen ik de schipper vriendelijk maande om het wat rustiger aan te doen ging het gas er wat vanaf maar hij moest er langs, 300 meter voor de sluis in Leidschendam lukte het.
Daar lag reeds een boot aan het remmingwerk de schipper meerde daar achter af met een tussenruimte van een meter of 3 daardoor was er voor ons onvoldoende ruimte om af te meren.
Toen ik de man vroeg of hij misschien wat netter kon afmeren was het antwoord ik weet niet of ik nog ruimte over heb aan de voorkant, jaja de matroos voorop kun je niet vragen hoe ver je bent.
Afijn wij langszij gegaan van dit peperdure jacht, mij maakt het niet uit, toen volgde er een woordenwisseling waar ik niet verder op in ga maar de schipper bood mij aan om maar voor hem de sluis in te gaan.
Ik heb de man vriendelijk geantwoord ga maar gewoon naar binnen, er volgen dadelijk een heleboel lage bruggen waar ik wel onderdoor kan en u niet.
Daarna hebben we hem nooit meer gezien.
Aangekomen in Delft waren alle plaatsen bezet en werden we door een vrijwillige havenmeester gemaand om dubbel te gaan liggen, we meerden af naast de Vrouwe Johanna uit Den Bosch.
Later hebben we kennis gemaakt met deze bijzonder vriendelijke Brabanders.

Afgelegde afstand vandaag 40,85 Km
Delft
Zondag 20-08-2017 Vandaag konden we verhalen, het schip dat achter ons lag aan de kade ging weg zodat wij naar de kant konden gaan en zo ook onze fietsen weer van boord af konden zetten.
Rond 11.00 gingen we op de fiets op weg naar een vriend van onze zoon die in Delft woont met zijn vriendin en zoontje, we zijn daar tot halverwege de middag gebleven waarna we weer terug zijn gefietst naar de boot waar de rest van de middag een beetje gerommeld hebben, lekbak onder de schroefas leegmaken vuil en gelekte vloeistof onder de motor weggehaald enz.

Maandag 21-08-2017 Ook vandaag blijven we nog in Delft, we zijn uitgenodigd om te komen eten.
In de ochtend een beetje luieren en na de middag zijn we op de fiets richting Naaldwijk gefietst, een rondje door het Westland.
Bij terugkomst aan boord even een bakkie gedaan waarna ik maar ben gaan douchen, tegen 18.00 weer op de fiets onderweg voor het avondeten.
Dinsdag 22-08-2017 We laten Delft achter ons met als reisdoel Leidschendam, het passeren van de Hambrug en de Oostpoortbrug ging redelijk snel zodat we binnen no time Delft uitwaren.
Met een rustig gangetje onder een lekker zonnetje ging het vlot op Leidschendam aan, aangekomen bij de sluis moesten we even wachten en ging Ina even de wal op om te kijken of er een ligplaats was.
Bij terugkomst kreeg ik te horen dat de Vrouwe Johanna ook daar lag maar nu met panne.
Na het schutten meerden we af weer direct achter de Vrouwe Johanna waar ik te horen kreeg van de keerkoppeling problemen.
Ondanks de pech zat bij hen het goede humeur er nog steeds in, onder het motto als je toch pech moet hebben dan kun je niet beter liggen als hier, terrasje winkels enz.

Afgelegde afstand vandaag 11,24 Km
Leidschendam
Woensdag 23-08-2017 Ook vandaag zijn we in Leidschendam blijven liggen, in de ochtend rustig aan opgestaan en ontbijt.
De bemanning van de Vrouwe Johanna keek vol verwachting uit naar de onderhoudsmonteur voor de defecte keerkoppeling, de storing was snel gevonden, een gebroken schakel hefboom.
Nadat alles weer was hersteld gingen zij weer vrolijk op pad maar natuurlijk niet nadat we even afscheid hadden genomen.
In de ochtend heb ik voor de eerste keer eens iets gedaan aan de roestplekjes, van uitstel komt meer roest pfffff.
In tussentijd was Ina naar de slager geweest om wat inkopen te doen voor de BBQ vanavond.
Na het middageten hebben we de fietsen maar weer eens gepakt en hebben we weer een Km of 30 gefietst.
Donderdag 24-08-2017 Een kerkklok klinkt soms wel mooi maar als je er 50 meter vandaan bent is het wel erg luid, en die 50 meter was recht omhoog, we lagen er namelijk recht onder.
Nadat de laatste inkopen waren gedaan gingen we onderweg (dachten we), na het starten van de motor helaas geen koelwater, een snelle inspectie leverde op dat de deksel van de wierpot niet goed vast zat, eigen schuld ik had gisteren de wierpot schoongemaakt en niet goed gesloten.
Daarna gingen we dan toch onderweg, het plan was om bij Warmond even water te tanken en dan door te varen naar de Koppoel waar onze vrienden wonen.
Aangekomen bij Warmond bleek daar geen kraan meer op de steiger te staan, toen maar even doorgevaren naar de jachthaven aan het Kaag eiland en daar de tank gevuld.
Met een volle tank ging het nu alsnog richting de Koppoel waar we omstreeks 13.00 afmeerden en hartelijk werden ontvangen door onze vrienden.

Afgelegde afstand vandaag 28,12 Km
Rijpwetering
Gemeente Kaag en Brasem
Vrijdag 25-08-2017 De komende dagen zijn wij te gast bij onze vrienden, veel gefietst en gezelligheid, op zaterdagavond had ik een etentje geregeld ter gelegenheid van mijn verjaardag.
Zondag de boot maar een beetje schoongemaakt en verder een luie dag gehad.
Maandag 28-08-2017 Nadat we vanochtend nog even lekker gebruik mochten maken van de douche was het tijd om weer afscheid te nemen van onze vrienden.
Rond 10.30 vertrokken we van de Koppoel richting Heemstede, bij de eerste brug die voor ons open moest kwamen we in een klein konvooi terecht waarmee we de gehele weg tot Heemstede mee zijn opgevaren.
Omstreeks 12.15 meerden we af in de Merle haven waar we zoals altijd zeer gastvrij werden ontvangen.
In de middag hebben we even wat winkeltjes bekeken en wat te korten aangevuld, na de avond maaltijd zijn we nog even bij mijn nicht langs geweest om een bakkie te doen.

Afgelegde afstand vandaag 19,09 Km
Heemstede
Dinsdag 29-08-2017 Deze morgen waren we pas rond 09.00 wakker, nu zouden we niet zover varen vandaag dus het maakte niet uit.
Uiteindelijk gingen we over tienen onderweg, we hadden echter vrijwel alles mee en omdat we zelf een doorvaarthoogte hebben van zo’n 2,30 m kunnen we onder veel bruggen door.
Na iets meer als een uurtje varen meerden we af tussen de Gravenstenenbrug en de Catharijnebrug, eerst de boot netjes afgemeerd en daarna de fietsen op de wal, op weg naar de supermarkt gelijk even betaald bij het havenkantoor.
Na terugkomst hebben we de fietsen maar opgeruimd, het was veel te warm om te fietsen, dus een tijdje aan dek gezeten bootjes kijken en daarna lopend maar even Haarlem in geweest.

Afgelegde afstand vandaag 7,06 Km
Haarlem
Woensdag 30-08-2017 De weer voorspellers hadden het weer goed, er zou vandaag veel water vallen, nou dat is gelukt het begon vannacht al.
Toen we opstonden regende het nog steeds en dat bleef het vrijwel de hele dag doen, het werd rond 10.30 droog en we besloten toch maar te gaan varen (slecht idee) want reeds nadat we even bij de Vomar waren afgemeerd regende het weer.
Bij de sluis in Sparendam kregen we onze eerste regendouche, daarna volgde eenzelfde in de sluis in Zaandam om het geheel af te ronden tijdens het afmeren op de Zaan, we liggen op een plekje zonder voorzieningen dus een beetje zuinig met de stroom.

Afgelegde afstand vandaag 20,63 Km
Zaandam
Donderdag 31-08-2017 Ina is jarig vandaag, toen we opstonden was het droog maar bewolkt en koud, voor de eerste keer hebben we de kachel even aangehad..
Eerst maar rustig ontbijten, gekookt eitje alles lekker rustig. Tegen de tijd dat we gereed waren en weg wilden gaan jawel het regent weer, gelukkig maar een kort buitje en zoals later bleek ook de enige vandaag.
We besluiten onderweg nog even aan te meren in Wormerveer om wat inkopen te doen, daarna gaan we onderweg richting de Rijp.
Toen we de brug bij Spijkerboor naderden ging deze al gelijk voor ons open en konden we direct het Noord Hollands kanaal oversteken onderweg naar onze eindbestemming waar we rond 13.30 afmeerden.

Afgelegde afstand vandaag 16,27 Km
De Rijp
Vrijdag 01-09-2017 Nadat we gisteravond lekker uit eten waren geweest volgde er weer een frisse nacht zodat we ook vanochtend even de verwarming aan hebben gedaan.
Het zonnetje scheen al lekker maar het was nog wel een beetje fris toen we uit de Rijp vertrokken, ik kon echter wel lekker buiten sturen achter het windscherm maar pas toen we bij de spoorbrug bij st Pancras afmeerden was het warm genoeg om de korte broek weer tevoorschijn te halen.
Na een klein half uurtje oponthoud voor de spoorbrug ging het verder richting Broek op Langedijk waar we even later afmeerden aan de 3x24 uur steiger net voorbij jachthaven Broekhorn.

Afgelegde afstand vandaag 24,46 Km
Broek op Langedijk
Zaterdag 02-09-2017 Afgelopen nacht werd ik gewekt door een fikse regenbui, snel het bed uit om e.e.a. te sluiten en daarna weer naar bed.
Pas na negenen kwamen we uit bed, een vriendelijk zonnetje scheen op de boot maar buiten was het toch maar en graad of 15.
Na het nieuws van 10.00 gingen we op pad, via het kanaal Alkmaar Kolhorn gingen we weer verder richting het noorden aan gekomen bij de Roskamsluis bleek er net een boot ingevaren te zijn en konden wij gelijk mee schutten.
Na het schutten vervolgden we onze weg richting Braaksluis, het schip voor ons voer wat langzamer als wij zodat we die maar voorbij zijn gegaan, we waren er nog maar net voorbij toen ook zij vaart  vermeerderden en op gelijke afstand achter ons aanvoeren.
Aangekomen bij de Braaksluis was de deur al open en het licht op groen zodat we zo naar binnen konden varen.
Na een snelle schutting ging het door naar Kolhorn waar we om 12.10 afmeerden aan de steiger op de strook.
Na de lunch zijn we voor de laatste keer met de fiets op pad geweest even naar Schagen.

Afgelegde afstand vandaag 17,44 Km
Kolhorn
Zondag 03-09-2017 We hebben niet echt haast, dus eerst maar rustig eten en wat spullen opruimen.
Rond een uur of 11.00 gaan we dan toch maar op pad voor de laatste etappe, het is lekker weer en ik geniet van de laatste dag op de boot.
Onderweg is Ina alvast wat wasgoed bij elkaar aan het zoeken en gereed zetten, na 8½ week hebben we toch aardig wat verzameld, ondanks nog 3 keer wassen onderweg.
Bij de kooisluis moeten we even wachten waarna we snel werden geschut en het allerlaatste stukje aflegden.
Om 14.15 meren we af op onze vaste ligplaats, ik zet mijn vouwfiets op de wal om naar huis te fietsen, een tripje van een klein ½ uurtje.
Thuis eerst even rondgekeken en alle kranen flink laten doorlopen, koelkast weer aan en dan met de auto weer terug naar de boot.
Als alles is ingeladen, 6 kussenslopen vol was en 3 tassen met schone kleding plus de inhoud van de koelkast gaan we op huis aan.
Het zit er op de vakantie is afgelopen en de weken zijn voorbij gevlogen, we zijn een hoop ervaring rijker en een heel nieuw vaargebied (voor ons) ontdekt.

Afgelegde afstand vandaag 24,09 Km
Den Helder
Totaal afgelegde afstand over water 794,99 Km in 108,8 motor uren
Totaal aantal Km op de (vouw)fiets 950 Km
Totaal betaalde liggelden € 491,93

Bekijk mijn stats