Vakantie 2018 naar Noord Holland, Flevoland, Overijssel, Drenthe, Groningen, Gelderland, Utrecht en Zuid Holland.
Noord Holland
Flevoland
Overijssel
Drenthe
Groningen
Gelderland
Utrecht
Zuid Holland
Donderdag 14-06-2018 Omstreeks 19.15 trekken we de voordeur achter ons dicht en vertrekken naar de boot.
Vannacht slapen we aan boord en morgen na het koffie drinken op de club vertrekken we, gaan we nu op vakantie of gaan we op de boot over zomeren ?
Ons eerste doel is een weekend op de Haukes, daar worden door de Marine Watersportvereniging sloepzeil wedstrijden gehouden en er doet ook een team mee van WSV Onrust.
Rond een uur of 11.00 vertrekken we met 6 boten richting de Haukes waar we uiteindelijk om 14.00 afmeren.
3 schepen lagen reeds in de Haukes en tegen de avond kwamen er nog 2 bij zodat WSV Onrust met 11 schepen was vertegenwoordigd.
Nadat iedereen kwartier had gemaakt, er slapen ook mensen in een tent op de wal, wordt er nog gezellig een borreltje gedronken waarna iedereen zich terug trekt in zijn eigen boot / tent.

Afgelegde afstand vandaag 14,53 Km
Maandag 18-06-18 Het plan is om het IJsselmeer over te steken, maar het weer in Nederland is nogal veranderlijk en s’morgens blijkt het stevig te waaien, wat te doen toch naar Medemblik gaan en afwachten of gaan we voor zeker ?
We besluiten naar beneden te gaan en na een lange dag varen met wind en motregen meren we om 17.30 af voor de Wilhelminasluis in Zaandam maar eerst hadden we nog even 150 liter diesel getankt.
We hebben vandaag 6 uur en 18 minuten gevaren.

Afgelegde afstand vandaag 48,54 Km.
Zaterdag wordt er fanatiek gezeild waarbij de club 2 x een tweede plaats laat noteren.
Tegen 18.00 gaat de vlam in de BBQ waarna we rond 19.00 met de hele groep een bere gezellige BBQ hebben, uiteindelijk gaat iedereen met een goed gevulde maag en de nodige versnaperingen naar bed.

Ook de Zondag staat in het teken van het sloepzeilen waarbij wederom een tweede plaats werd gescoord en nog een derde plaats wat er voor zorgde dat het team derde werd in de einduitslag.

Rond 16.00 is de prijsuitreiking waarna wij de trossen los gooien en vertrekken naar Kolhorn waar we om 17.30 afmeren op de strook, onze reis is begonnen.

Afgelegde afstand vandaag 13,09 Km
Westerland
Gemeente Hollands Kroon
Kolhorn
Gemeente Hollands Kroon
Dinsdag 19-06-18 gisteren hadden we eigenlijk besloten om een dag in Zaandam te blijven liggen, maar ja veranderen past bij ons, het is bijna windstil dus we besluiten om in één ruk door te varen naar Almere en daar de hoge vaart te nemen.
Nadat we in Almere waren aangekomen veranderde wij weer eens van gedachten en besloten via de lage vaart verder te gaan.
Na zon 5 en een halfuur varen meerden we af in Almere buiten op een vrije ligplaats aan de lage vaart.
Daar aangekomen hebben we eerst eens de BB zijde van de boot een goede schoonmaakbeurt gegeven want die zag er echt niet uit.
Daarna was een lekker biertje wel verdiend, na het eten nog even een rondje gelopen en er was weer een dag om.

Afgelegde afstand vandaag 41,35 Km
Woensdag 20-06-18 Het is s ’nachts  echt doodstil in Almere Buiten, we werden pas om 08.45 wakker op onze vrije ligplaats.
Het zonnetje scheen uitbundig door de gordijnen, dus gelijk maar goed ingesmeerd, achteraf voor niets want tegen de tijd dat we vertrokken was het helemaal grijs geworden.
We gaan onderweg naar Dronten een tripje van ongeveer 30 Km volgens de planner.
Uiteindelijk meerden we omstreeks 14.15 af bij de WSV Dronten waar we vriendelijk werden ontvangen door de dienstdoende havenmeester, zij wees ons een mooie plaats toe en gaf uitleg over de plaats Dronten.
Nadat we de boot weer op orde hadden ging het onderweg naar het winkelcentrum om de voorraden aan te vullen.
Aan het eind van de middag even uitgebreid wezen douchen waarna het tijd was voor het avondeten.

Afgelegde afstand vandaag 34,36 Km
Almere
Dronten
Donderdag 21-06-18 Het zonnetje scheen vriendelijk naar binnen, je zou denken lekker weer.
Maar dat was maar schijn, buiten stond een stevige noord westen wind 7 á 8 en het was maar 15 graden.
We hebben besloten maar te blijven liggen vandaag, Ina koopt de krant en kijkt een beetje winkels.
Ik zelf ben naar de lokale Praxis gewandeld de coax kabel van de antenne naar de TV was na 15 jaar door vocht aangetast, dus ik heb de middag nuttig besteed en een nieuwe kabel door het schip getrokken.
Als avond eten hebben we vandaag maar een snackbar bezocht, morgen zien we wel of we weer verder kunnen/willen gaan.
Zaterdag 23-06-18 Vandaag hebben we na uiteindelijk 3 dagen Dronten achter ons gelaten, Het weer is nog steeds veranderlijk maar we kunnen in ieder geval veilig verder.
Hadden we eerst nog even water willen laden, doordat er nog een aantal anderen lagen te wachten hebben we dat maar gelaten.
Met een rustig gangetje ging het via de lage vaart richting de Kamper sluis, daar aangekomen werd vrijwel direct na het bedienen van de meldknop de sluis voor ons gedraaid en konden we snel weer verder.
Gelijk na de sluis zag ik een mogelijkheid om onze watertank te vullen, nadat we afgemeerd waren bleek dat de wateraansluiting reeds lang kapot was.
Met een beetje hulp van een van de beheerders konden we toch via een alternatief water laden en volgeladen onderweg naar de ketelsluis.
Daar aangekomen riep ik de sluis via marifoon kanaal op, na vier pogingen kreeg ik via de marifoon te horen dat ik moest opbellen of de meldknop gebruiken.
Op mijn vraag wat dan de functie van het marifoonkanaal was kreeg ik geïrriteerd te horen dat het kanaal alleen bedoeld was voor communicatie tijdens het schutten ???
Na het schutten gingen we het hobbelige Ketelmeer op richting de IJssel, maar goed schip en bemanning kunnen er goed tegen.
Omstreeks 14.00 meerden we af bij WSV Bovenhaven in Kampen, nadat we ons hadden gemeld en betaald zijn we op onze fietsen naar de stad gegaan voor wat cultuur en voorraad.

Afgelegde afstand vandaag 19,9 Km
Kampen
Zondag 24-06-18 Vanochtend waren we al vroeg wakker, de eerste schepen vonden het nodig eerst even een uurtje warm te draaien alvorens los te gooien.
Daarop hebben we op ons gemak het ontbijt genuttigd en de boot gereed gemaakt.
Vannacht heeft het even stevig geregend en dat was zeker bij de oorsprong van de IJssel ook zo, want toen ik SB uitdraaide richting Zwolle ontdekte ik al snel dat er meer stroming was als gisteren.
Maar gewoon onze standaard 1600 toeren ingesteld dan maar wat langzamer normaal 9 Km en nu 7 Km.
Tegen 12.30 arriveerden we bij de Spooldersluis waar we vrijwel direct konden schutten, daarna ging het door richting het centrum van Zwolle ook de Holtenbroekbrug werd snel bediend zodat we na 3 uur en 6 minuten afmeerden aan het Maagjesbolwerk.
Daar kregen we voor het eerst te maken met aan/uit net dus snel de app gedownload en ons netjes geregistreerd, keurige voorzieningen hier in Zwolle.

Afgelegde afstand vandaag 18,53 Km.
Zwolle
Maandag 25-06-18 We gaan vandaag de Overijsselse vecht op, rond 10.00 gingen we onderweg om na 10 minuten tegen ons eerste oponthoud aan te lopen de Holtenbroekerbrug heeft net gedraaid en laat dus wel even op zich wachten, na een oponthoud van een minuut of 15 werd ook voor ons en de inmiddels tot 6 schepen aangegroeide file de brug gedraaid.
Het weer wordt langzaam steeds beter en de zon komt steeds vaker tevoorschijn, we draaien SB uit het Zwolle IJsselkanaal op richting de Overijsselse Vecht.
Tegen 12.00 zijn we op de Overijsselse Vecht onderweg naar schutsluis Velsterweerd waar we om 12.40 afmeren in de sluis (mag eigenlijk niet, dubbel rood maar de deuren stonden open).
De sluismeester maakte er dan ook geen probleem van en tijdens het schutten wat zo’n 20 minuten in beslag nam gaf hij ons een uitgebreid informatie pakket en voorlichting, om 13.20 vertrokken we richting Dalfsen waar we een mooi plekje vonden in de passantenhaven, nadat ik onze financiële verplichtingen had voldaan gingen de fietsen op de wal en kon er voor de eerste keer deze vakantie echt gefietst worden.
Toen we terug kwamen op de boot bleken de mensen die naast ons lagen 20 jaar in Den Helder te hebben gewoond en bekend te zijn met onze thuishaven, wat is de wereld toch klein.

Afgelegde afstand vandaag 21,58 Km
Dalfsen
Woensdag 27-06-18 We liggen nog steeds in Dalfsen, gisteren zijn we op bezoek geweest bij onze vrienden die hier vlakbij op de camping staan.
Eerst koffie met gebak en later nog op de fiets naar Raalte, daar hebben we na lang zoeken eindelijk 2 lampen gekocht voor boven onze eettafel.
Na terugkomst op de camping werden we getrakteerd op een heerlijke BBQ, afgesloten met nog een lekker bakkie toe was het weer tijd om de boot op te zoeken.
Om 21.00 waren we weer terug aan boord met jawel 51,8 Km op de teller.

Ook vandaag zijn we nog in Dalfsen en dat zal de komende dagen wel zo blijven, het weer is prima en je kunt hier lekker fietsen.
Morgen komen onze vrienden even met de auto hierheen om de door ons gekochte lampen te bezorgen, daarna gaan zij weer terug naar de camping om later op de fiets terug te keren.
Het is dan onze trouwdag en we gaan even lekker met zijn vieren een hapje eten.

Donderdag 28-06-18 We zijn vandaag 39 jaar getrouwd, nadat onze vrienden met de lampen waren gearriveerd hebben we koffie met gebak genuttigd, waarna zij weer terug gingen naar de camping.
Wij hebben verder wat rond gelummeld in en rond Dalfsen, tegen 16.30 kwamen onze vrienden aan, nu op de fiets.
Na een lekker biertje en de dames een rosétje zijn we naar de lokale chinees gegaan.
Jawel we waren de enige in dit etablissement en de eigenaresse leek ons enigszins verbaasd aan te kijken (geen klanten gewend zeker) maar goed het eten was goed en nog een rondje van de zaak toe.

Vandaag hebben we eerst maar wat op de boot gerommeld voordat het echt heet werd, was uitzoeken, bedden verschonen enz.
Daarna zijn we op de fiets naar Ommen gefietst en eens rond gekeken in de nieuwe passantenhaven.
Conclusie wij vinden Dalfsen aangenamer en blijven dus lekker liggen.
Nadat we in Ommen een broodje hadden gegeten zijn we weer aan de terugweg begonnen.
Onderweg kwamen we inmiddels voor de derde keer langs de 20 meter hoge uitkijktoren in het vecht dal, wij naar boven geklommen 90 treden, dit was voor mij een hele overwinning was ik heb namelijk al hoogte vrees heb als ik op de telegraaf ga staan.
Maar ik heb het overleefd en rond 15.00 waren we (oververhit) en met 32 Km op de teller weer aan boord.

Dinsdag 03-07-18 Jawel we liggen nog steeds in Dalfsen inmiddels al voor de negende dag, het is hier leuk liggen alle voorzieningen bij de hand en een mooie omgeving.
De afgelopen dagen stond er een flinke noord oosten wind kracht 6, mede ook de reden dat we niet zijn gaan varen.
Wel hebben we afgelopen zondag nog een fietstocht samen met onze vrienden gemaakt over de Lemele berg ondanks windkracht 6 toch 60 Km gefietst.
Maar nu is het mooi geweest vandaag is de laatste dag, nog een paar verf plekjes bij werken en dan gaan we morgen echt weg.
Woensdag 04-07-18 We zijn weer onderweg, na negen dagen Dalfsen en 250 Km fietsen is het hoog tijd om weer verder te gaan.
Klokslag 10.00 gaan de trossen los op weg naar Zwartsluis, bij vertrek had ik direct al opgebeld naar de vechterweerd sluis met een verzoek om te schutten, het duurt ongeveer 20 minuten om de sluis vol of leeg te krijgen.
Na een klein half uurtje varen arriveerden we al bij de sluis waar de sluismeester ons wenkte en we direct naar binnen konden varen.
In de sluis lag al een schip en nadat we hadden vastgemaakt werd de sluis direct bediend.
Na 25 minuten gingen we weer onderweg, aangekomen in Hasselt besloten we daar af te meren.
De gehele middag waren we zoet met het doen van de was en weer een stukje verfwerk opknappen.
De motor lekt nog steeds ergens koelvloeistof en ik kan het maar niet vinden, om gek van te worden iedere keer weer een andere aansluiting inpakken in keuken papier in de hoop zo het lekje te vinden.

Afgelegde afstand vandaag 21,14 Km
Hasselt
Donderdag 05-07-18 Alle was ligt weer schoon in de kast, de watertank gevuld en voor 2 dagen eten in huis.
Vandaag gaan we richting Zwartsluis, het plan is om in de Wieden / Weerribben een vrije ligplaats in te nemen.
Om 12.00 arriveren we in Zwartsluis, precies op tijd voor de middag stremming van de sluis dus een uurtje stilliggen.
We maken van de nood een deugd en gebruiken de tijd om te lunchen.
Klokslag 13.00 gaat het licht op rood/groen en kunnen we de Arembergersluis invaren, met een lengte van 24 meter niet al te groot dus met 2 kruisertjes en een sloep was de sluis vol.
Nog een kilometer of 2 verder gevaren en een mooi plekje gevonden aan de Arembergergracht, na het afmeren even wat schoonmaken aan de boot en daarna de fietsen op de wal.
Het hele stuk terug gefietst naar Zwartsluis en wat rond gekeken, gelijk een nieuwe kaart van Groningen gekocht om onze reis naar Emmen voor te bereiden.

Afgelegde afstand vandaag 9,38 Km
Ook vandaag zijn we in de Wieden / Weerribben blijven liggen, toen we opstonden was er redelijk wat bewolking en een beetje fris maar daar kwam snel verandering in.
Na de lunch hebben we weer een flinke fietstocht gemaakt richting Blokzijl, daar iets gedronken en toen door richting Vollenhove.
Daar hebben we geheel onverwacht een pondje paling gekocht en 2 broodjes paling filet dit als vervanging van de avond maaltijd.
Met uiteindelijk weer 40+ Km op de teller kwamen we weer aan boord, na het eten de fietsen weer ingepakt en aan boord geplaatst, dit is toch iedere keer weer een klus want de elektrische vouwfietsen zijn best zwaar.
Zaterdag 07-07-18 Vanochtend zijn we onder een lekker zonnetje naar Giethoorn gevaren waar we een mooi plekje hebben gevonden in passantenhaven de Zuiderkluft, na het betalen van het havengeld en het doen van de nodige boodschappen hebben we ons eens gemengd in het toeristen geweld.
Het is toch niet te geloven wat een enorme drukte het is in dit kleine dorpje, op ons gemakje naar Smits paviljoen gewandeld voor een hapje en een drankje.
Bij half zes waren we weer aan boord, daar bleek dat de eergisteren gekochte champignons niet meer bruikbaar waren voor consumptie.
Dus snel een fiets op de wal gezet en maar weer even het dorp in voor nieuwe, al met al weer een gevulde dag.

Afgelegde afstand vandaag 7,62 Km
Maandag 09-07-18 Ook vandaag zijn we in Giethoorn gebleven, het weer is een stuk minder grijze luchten en kans op een buitje.
Na het ontbijt vinden we dat het tijd is om de buitenzijde van de boot eens flink onder handen te nemen, alles in het sop de ramen weer schoon enz.
Maar zo als altijd bij ons daar kwam een buitje en daarna nog een paar.
Na de lunch op de fiets naar Steenwijk gegaan en ja hoor ook toen nog een paar buitjes, ook in de haven van Steenwijk was het erg rustig, het is duidelijk dat alleen de grijze golf nog maar onderweg is.
Bepakt met verse voorraden waren we om 17.00 weer terug aan boord.
Voor het eerst weer regen
Giethoorn is ook geliefd bij de campers
Dinsdag 10-07-18 Nadat het gisteren en vannacht wat had geregend, was het vanochtend behoorlijk afgekoeld.
Ik moest vreemde dingen aantrekken, lange broek, sokken en vest, wel vreemd hoor na 3 weken korte broek en blote voeten.
Nadat we water hadden geladen en het ontbijt genuttigd gingen we onderweg richting Meppel.
De brug op de Belter Wijde stond al open toen we aankwamen evenzo sluis Beuker.
Na het schutten draaiden we het Meppelerdiep op richting het noorden, klokslag 12.00 arriveerden we bij de Meppelersluis waar we nog net de sluiswachter op zijn scooter zagen wegrijden.
Even over enen werd de sluis voor ons bediend en meerden we af voor de deur van restaurant Sukade.
Nadat we even een bolletje uit de hand hadden gegeten gingen we onderweg naar de stad, op zoek naar een winkel waar ik een antenne plugje kon kopen ( de vorige had ik stuk gemaakt ) de lokale Handyman hielp on aan een nieuwe.
Na nog wat verder winkelen waren we tegen 16.00 weer aan boord, gelijk de antenne aansluiting gerepareerd TV werkt ook weer.
Het is best leuk liggen midden in Meppel goedkoop liggeld € 1,00 p/m inclusief stroom en sanitair.

Afgelegde afstand vandaag 14,61 Km.
Giethoorn
Meppel
Woensdag 11-07-18 Vandaag stond Dieverbrug op het programma een stukje van nog geen 20 Km, we vertrokken om 10.30 richting de eerste sluis, na het schutten onderweg naar de Drentse hoog vaart.
Bij de tweede brug kwam ik achter 2 boten te zitten en dat was het begin van een hele lange dag.
Het voorste schip hield een gemiddelde snelheid aan van net geen 4 Km/uur, zodat het een hele lange dag ging worden.
Omstreeks 16.30 meerden we af in de passantenhaven van Dieverbrug.
Na 4 sluizen en 11 bruggen die voor ons open moesten hadden we het wel gehad voor vandaag.
Direct na het afmeren gingen de fietsen op de wal om onze voorraden aan te vullen, het bier was echt bijna op, laat de coop in Diever nu net mijn merk verkopen dus gelijk hun hele voorraad opgekocht.
Op de terugweg reden we langs de lokale Chinees, direct werd het idee geboren om vanavond maar een maandmenu te nuttigen, daarmee verhuisde de spaghetti weer in de kast.

Afgelegde afstand vandaag 20,91 Km en daar hadden we dus 6 uur voor nodig Pfffffffffff
Dieverbrug
Gemeente Dwingeloo
De afgelopen 6 dagen zijn we in de prima passantenhaven van Dieverbrug blijven liggen, goede voorzieningen gratis douche en water en dat voor € 1 ,00 per meter.
We hebben heel veel gefietst in dit prachtige natuur gebied, je vind er alles bos heide leuke terrasjes en plaatsjes.
Oldtimer dag in Diever, feest in Appelscha en braderie in Diever.
Al met al een zeer geslaagd verblijf in Dieverbrug.

Dinsdag 17-07-18 Vandaag zijn we al vroeg op gestaan, we wilden zo vroeg mogelijk door de sluis richting Assen.
Al met al moesten we ruim 20 bruggen en sluizen passeren wat wel weer de nodige tijd in beslag nam, we meerden dan ook tegen 15.00 af in de passantenhaven van Assen.
We waren blij dat we er waren, het is nog steeds prachtig weer maar wel erg heet
± 30 oC.

Afgelegde afstand vandaag 24,63 Km
Assen
Zondag 22-07-18 Vandaag zijn we weer vertrokken uit Assen, we hebben daar 5 dagen gelegen waarvan we 3 dagen benut hebben om even terug naar huis te gaan, we hadden even wat zaken te regelen en gelijk maar even schoonmoeder van 94 opgezocht.
Gelijk ook maar even wat was gedraaid.
Het is wel makkelijk, maar de trein maar van Assen naar Den Helder is toch 4½ uur reizen en uiteraard weer de zelfde tijd terug.
Vrijdag om 16.00 waren we weer terug op een snikhete Sunshine, de avond maaltijd hebben op de wal genuttigd bij een hele goede Italiaan.
Zaterdag zijn we blijven liggen en hebben Assen eens bekeken en de nodige inkopen gedaan.
Om 10.00 gaan we onderweg, met de havenmeester afgesproken dat we via de blauwe as route richting Groningen zullen varen.
Helaas bij de eerste brug al oponthoud, door een bedieningsfout wilde brug niet openen.
Met een klein oponthoud gingen we dan toch met 4 schepen onderweg, bij de eerste sluis konden we maar met 2 in de sluis.
Na 2 sluizen en 8 bruggen draaiden we de Noord Willems vaart op, bij sluis Vries hadden we een ½ uurtje oponthoud door de middag sper.
Uiteindelijk zijn we na sluis de punt afgemeerd aan SB zijde waar de boot eens schoongemaakt hebben, deze zag er niet uit na het kleine buitje regen van gisteravond.

Afgelegde afstand vandaag 16,48 Km
Maandag 23-07-18 Nadat we de nacht hadden doorgebracht bij sluis de punt, zijn we onderweg gegaan naar Groningen waar we een ligplaats willen nemen bij de Groninger Motorboot Club, waar we precies om 12.00 tussen de havenhoofden door voeren.
Nadat we een mooi plekje hadden gekregen van de bijzonder vriendelijke havenmeester was het tijd voor de lunch.
Na de middag hebben we de fietsen op de wal gezet en zijn we Groningen in geweest even lekker terrasje pikken met deze hitte.
Op de terugweg naar de lokale Brezan geweest om 2 flesjes lekstop voor het koelsysteem te kopen, we hebben nog steeds een klein lekje, na veel zoeken heb ik dit gelokaliseerd bij de afdichting tussen het spruitstuk en de koelvloeistof koeler.

Afgelegde afstand vandaag 14,01 Km
Groningen
Ook de Dinsdag zijn we blijven liggen, het is zo heet dat er niets aan is gelukkig is er wel een douche bij de hand voor de broodnodige verkoeling.
Uiteindelijk toch nog maar even op de fiets naar de Aldi geweest voor flessen drinkwater.
Woensdag 25-07-18 We hebben Groningen achter ons gelaten en zijn via het Winschoterdiep richting Zuidlaren gegaan.
Na een korte maar mooie tocht door de natuur van noord Groningen kwamen we aan op het Zuidlaardermeer.
We wilden in Zuidlaren gaan liggen maar door de geringe waterdiepte hebben we daar toch maar van afgezien.
Na een rondje over het meer zetten we koers richting Leinewijk waar we voor de brug afmeren en zullen overnachten.
Ondanks temperaturen van 30 + gaan we toch op de fiets een rondje rond het Zuidlaardermeer, in Zuidlaren een tussenstop gehouden voor een biertje en een lekker IJsje.
Op de terugweg gelijk weer wat voorraad meegenomen.

Afgelegde afstand vandaag 19,82 Km
Donderdag 26-07-18 Met de brugwachter hadden we afgesproken om 10.30 door de brug te gaan voor een begeleide vaartocht naar het haventje aan de Anneveensche vaart, echter al om 09.30 stonden de brugwachters gereed voor ons.
Het was erg rustig dus we konden een uurtje eerder. Na 23 bruggen en een sluis meerden we om even voor half 12.00 af in het haventje.
We waren de enige die hier gingen liggen, er is stroom en bij de lokale horeca konden we douchen en wassen, daar het buiten 350 C was en de volgende dag mogelijk nog warmer blijven we hier maar liggen.
De hele middag op het dek in de schaduw van zonnetop en lakens doorgebracht.
De volgende dag zijn we inderdaad blijven liggen, alleen hebben we de boot verder naar voren gelegd zodat we wat meer wind zouden vangen.
In de ochtend toch maar even op de fiets naar Wildervank geweest voor wat inkopen en later nog even op pad om een eurosteker te kopen, helaas geen voorraad.
S’avonds een hapje gegeten bij onze sanitaire gastvrouw en gastheer.
We hebben met de brugwachters afgesproken om morgen om 08.00 weer verder te gaan richting Stadskanaal.
Zaterdag 28-07-18 Om 07.00 liep de wekker af, althans dat was de bedoeling, gelukkig was ik al uit mijzelf wakker geworden.
Met de dienstdoende brugwachter hadden we afgesproken om om 08.00 te vertrekken uit het haventje en richting Stadskanaal te gaan.
Precies op tijd gingen we door de eerste brug, na 12 bruggetjes en 1 sluis namen we in Bareveld afscheid van onze vaste brugwachters en werden we overgedragen aan een nieuwe ploeg die ons tot Stadskanaal gaan begeleiden.
Gelijk bij de eerste brug liepen we al een uur vertraging op, wij werden samengevoegd met een konvooi van 4 schepen uit de richting Veendam.
Na nog eens 9 bruggen en 2 sluizen arriveerden we in Stadskanaal, daar zagen we dat voor de brug alle ligplaatsen met stroom reeds bezet waren.
Inmiddels was ik doorgevaren tot de Eurobrug welke op dubbel rood stond, Ina zag plotseling dat de brugwachter ons wenkte door te varen want hij ging de brug draaien voor ons, na de brug vonden we een mooi plekje aan de kade MET stroom.
Na het afmeren eerst even met de fiets terug langs het kanaal gereden naar watersportwinkel welke we al gespot hadden, ik had een nieuwe eurosteker nodig.
Later op de dag gingen we nog even lopend de stad in, kwam er toch een hoosbui naar beneden en wij gekleed in alleen maar een korte broek en T-shirt.
Maar ik wist dat aan boord nog het e.e.a. open stond dus snel terug om de schade op te ruimen.
Daarna met paraplu en regenjas gewapend weer terug om Ina op te halen.

Afgelegde afstand vandaag 14,96 Km
Stadskanaal
Dinsdag 31-07-18 Na drie dagen Stadskanaal gaan we weer op weg, uit de informatie die ons verstrekt was bleek dat we om 08.30 moesten varen.
Wij op tijd bij de sluis, krijgen we te horen dat er een uur vertraging is omdat de duizendste boot door de brug zou komen.
Wat een onzin de boot was al voorzien van vlaggetjes en versierd en lag er al 3 dagen, één en al doorgestoken kaart, het moest een mooi groot schip zijn dus dan speel je toch gewoon vals.
Na een uur oponthoud en ruim 2 uur vooruit sukkelen meerden we rond 11.45 af in de passantenhaven van Musselkanaal.
Na het middageten naar de havenmeester gelopen om te betalen bleek net verhoogd van €11,00 naar €16,10 dus ik zeg nu snap ik dat het hier leeg is.
In Stadskanaal (zelfde gemeente) lig je gratis waarop de havenmeester zegt als ik vanavond langskom dan regelen we dat wel uiteindelijk €10,00 betaald zonder bon.

Afgelegde afstand vandaag 8,73 Km
Musselkanaal
Gemeente Stadskanaal
Woensdag 01-08-18 Om 10.00 hadden we afgesproken met de dienstdoende brugwachter, slecht een paar minuten te laat kwam deze aan op zijn scooter en konden we onderweg naar Ter Apel.
Ook nu was het weer een reisje van niks maar de vele bruggen en sluisjes zorgen er toch voor dat het weer een flinke hoeveelheid tijd in beslag neemt.
Na ruim twee uurtjes varen meren we af bij jachthaven De Runde, een haventje met wat achterstallig onderhoud aan de steigers maar het sanitair en de horeca waren er prima.
Na de lunch even wat gefietst en een paar boodschappen gehaald, daarna de schaduw weer opgezocht want het blijft maar heet ( + 30 )
Ook de dag erna blijven we liggen, aan het einde van de dag gaan we eten bij de kantine, prima gegeten voor weinig.
Wat we daar hoorden was heel vervelend, ons kwam ter ore dat de sluis in Emmer Compascuum kapot was en de reparatie wel even ging duren.
Na terug komst aan boord e.e.a. gelijk uitgezocht op www.vaarweginformatie.nl en dat bleek te kloppen.
Daarop besloten we maar weer terug te gaan naar Groningen.

Afgelegde afstand vandaag 9,97 Km
Ter Apel
Gemeente Westerwolde
Vrijdag 03-08-18 vanochtend ging om 07.00 de wekker af om 08.00 gingen we weer op weg terug naar Stadskanaal, de reis verliep voor de begrippen hier redelijk vlot en om 12.15 meerden we weer af.
Na de Lunch een paar boodschappen en snel weer terug.
In de middag een mail gestuurd naar de provincie over de gebrekkige bediening en informatie, daarna op zoek naar informatie over de sluis in Emmer Compascuum, wat blijkt de sluis is volgens internet weer gereed en bruikbaar.
Daarop direct naar de bediening in Stadskanaal gebeld en deze bevestigde dat de sluis inderdaad weer werkt, na overleg hebben we besloten het nog een keer te proberen, morgen gaan we weer naar het zuiden.

Afgelegde afstand vandaag 17,19 Km.
Stadskanaal
Zaterdag 04-08-18 Al om 06.30 werden we wakker door een konvooi schepen dat richting Groningen vertrok, wij nog maar even blijven liggen ons konvooi gaat pas om 09.00 werd gezegd, niets was minder waar om 08.20 werd er gemeld dat we konden losgooien.
Gelukkig was ik er al helemaal gereed voor dus uiteindelijk gingen we als derde door de brug richting de sluis waar we met acht schepen moesten schutten.
Kleine sluizen veel boten en een paar zenuwlijders zijn een perfect recept voor chaos.
Al met al zijn wij er zonder kleerscheuren door gegaan en nadat we in 3 dagen voor de derde keer alle sluizen en bruggen tussen Stadskanaal en Ter Apel waren gepasseerd konden we eindelijk verder richting Emmer Compascuum.
Inmiddels was ons konvooi gereduceerd tot 3 schepen, dit was maar goed ook want na Ter Apel zijn de sluizen wat kleiner.
Maar na de middag sper ging alles vlotjes zodat we om 14.30 afmeerden aan een groentje in het begin van Emmer Compascuum voorzien van stroom en tegen over een SVR camping.
Ik contact opgenomen met de eigenaar van de camping met de vraag of we tegen betaling gebruik mochten maken van de sanitaire voorzieningen.
We waren van harte welkom zodat we na het eten lekker konden douchen.

Afgelegde afstand vandaag 23,81 Km
Emmer Compascuum
Gemeente Emmen
Zondag 07-08-18 Vandaag zijn we lekker blijven liggen, na het ontbijt zijn we op de fiets naar Emmen gegaan, we hadden kaartjes gekregen voor wild lands.
Het was een vermoeiende dag maar absoluut de moeite om deze zoo een keer te bezoeken.
S ’avonds nog een keer lekker wezen douchen aan daarna op tijd naar bed.
Maandag 06-08-18 Gewekt door het verkeer waren we al om 09.00 gereed om te varen, gelukkig kwam net een van de brugwachters langs gereden, hij ging even een boot de andere kant op doorlaten en daarna zou hij ons naar de sluis begeleiden.
Al voor 10.00 lagen we in de sluis, daar hoorden we dat we even moesten wachten er zouden nog 3 schepen bij komen.
Eenmaal geschut ging het vlot op weg naar de volgende sluis, dit bleek de sluis te zijn die vorige week kapot was.
Gelukkig ging tijdens onze schutting alles goed zodat we verder konden naar onze bestemming het Veen Park waar we vannacht zullen blijven liggen.
Voor € 20.00 hadden we onze verplichting voldaan en mochten we ook nog gratis dit openlucht museum bezichtigen hetgeen best de moeite waard is het was alleen jammer dat het veel te heet was.

Afgelegde afstand vandaag 8,98 Km
Dinsdag 07-08-18 Vandaag gaan we de Veen Vaart verlaten, het was leuk dit een keer te hebben meegemaakt maar we zullen dit niet snel nog een keer doen.
Het kost allemaal wel erg veel tijd, de vele sluizen en bruggen zorgen ervoor dat je soms maar 10 Km aflegt en dan toch een aantal uur onderweg bent.
Na het passeren van het Koning Willem Alexander kanaal met zijn dubbele sluis ging het recht aan op de Oranje sluis waar we een uur pauze hadden vanwege de spertijd.
Eenmaal door de sluis meerden we niet veel later af in het centrum van Klazienaveen.

Afgelegde afstand vandaag 9,74 Km.
Woensdag 08-08-18 Na een erg warme nacht waren we al vroeg wakker, eerst rustig ontbeten daarna nog wat gerommeld en uiteindelijk om 09.30 onderweg richting Coevorden.
Het is een stuk frisser geworden en het waait weer eens.
De eerste bruggen gaan voorspoedig waarna sluis Erica volgt, en daar ging het mis, op het moment dat ik de sluis binnenvaar wordt ik door een aalscholver onder gescheten, de hele stuurpositie onder en het achterdek.
In de sluis even snel e.e.a. opgeruimd en het beest een keer of wat vervloekt.
Daarna zonder tegenslagen op weg naar de sluis in het stieltjes kanaal waar we nog net op tijd voor de sper konden worden geschut en onderweg naar Coevorden.
Vlak voor Coevorden nog even gestopt en 200 liter diesel getankt, daarna de bruggen door en afgemeerd in het centrum.
Het was wel fijn om weer eens lekker door te kunnen varen niet dat gekeutel van brug tot brug maar gewoon meters maken.

Afgelegde afstand vandaag 20,94 Km
Klazienaveen
Gemeente Emmen
Coevorden
Donderdag 09-08-18 Ook vandaag zijn we in Coevorden blijven liggen.
Nadat we gisteravond lekker uiteten waren geweest was het vanochtend tijd om weer eens wat overtollige calorieën te verbranden.
Even buienradar geraadpleegd en daarna 34 Km gefietst richting Schonenbeek, precies op tijd waren we terug nadat ik direct de fietsen had in gepakt en aan dek gezet kwam de eerste regen.
Eenmaal rustig binnen bleek er water binnen te komen, dus na de lunch wat plinten en afwerking van het dakluik gedemonteerd wat bleek er was een schroef afgebroken even nieuwe gaatjes geboord en extra schroeven erin, daarmee was het probleem opgelost.
Later in de middag nog een was gedraaid en toen er ook nog een fikse bui viel wisten we gelijk dat het luik weer goed was.
Oude JA knikkers
En Nieuwe
Vrijdag 10-08-18 Nadat we eerst nog wat inkopen hadden gedaan, gingen om 10.30 de touwtjes weer los en onderweg naar Vroomshoop.
Met een klein beetje oponthoud in Coevorden ging het daarna met een lekker gangetje, om even over twaalven passeerden we de brug in Gramsbergen, waarna we bij de volgende brug een half uurtje oponthoud hadden.
Verder ging de reis zeer voorspoedig het bedienen van de bruggen verliep zo perfect dat we nergens vaart hoefden terug te nemen en zo meerden we om 14.30 af in de passantenhaven van Vroomshoop.
In de avond zijn we nog even naar Daarlerveen gewandeld en daar zagen we dat je daar voor het trefpunt kunt afmeren, er is stroom, water, wasmachine en douchen.

Afgelegde afstand vandaag 27,82 Km
Vroomshoop
Gemeente Twenterand
Zaterdag 11-08-18 omstreeks 11.30 besluiten we dat we gaan verhalen naar Daarlerveen, snel de brugwachter gebeld en losgegooid, toevallig kwamen er net 2 schepen van de andere kant zodat we 15 minuten later lagen afgemeerd.
Direct geregeld dat er een was gedraaid kon worden en douchemunten gekocht.
Vanavond maar en hapje eten aan de overkant.

Afgelegde afstand vandaag 1800 meter.

Ook de Zondag zijn we blijven liggen, s morgens een beetje niets doen en na de lunch hebben we 35 Km gefietst.
Na het avondeten de fietsen opgeruimd en de boot gereed gemaakt voor morgen.
Maandag 13-08-18 we waren op tijd wakker, maar uiteindelijk gingen we toch pas om 09.45 op pad, ook vandaag draaiden de bruggen en de sluis razend snel waardoor we lekker opschoten.
Zo rond 12.45 draaiden we het Twente kanaal op richting Lochem ons reisdoel voor vandaag, zo'n 9 jaar geleden waren we daar al eens langs gevaren maar toen was het in slechte staat maar via via hadden we vernomen dat het e.e.a. was opgeknapt dus we gokten het er maar op.
Tegen 14.45 meerden we af net tussen twee buien door, het ziet er redelijk uit en tegen de avond lagen we er met 3 schepen.
Het varen op het kanaal Almelo de Haandrik en het Twentekanaal vinden we wel een beetje eentonig, maar je schiet lekker op.

Afgelegde afstand vandaag 42,51 Km
Lochem
Dinsdag 14-08-18 Na een nacht van minder goed slapen werd ik pas na negen wakker, snel koffie gezet en het ontbijt genuttigd, we willen vandaag naar Zutphen varen.
Dus op naar sluis Eefde waar je gelijk met de beroepsvaart moet schutten, we doen dit natuurlijk wel vaker maar ik vind het toch altijd weer een dingetje.
Je weet nooit hoe de beroepsvaart omgaat met die vervelende watersporters maar het schip voor ons deed dit keurig, weinig schroefwater en netjes motor uit in de sluis echt keurig.
Op de sluis waren stewards aanwezig die ons hielpen met afmeren zij vertelden ons dat we na het verval van een meter of zes ook nog in de voorsluis moesten schutten dit i.v.m. de zeer lage waterstand in de IJssel.
Na een vlotte schutting begon het toch wel wat spannende deel (althans voor mij) voor de sluis lagen een groot aantal beroepsvaart te wachten / manoeuvreren waardoor de boot erg slecht bestuurbaar was.
Daarna de IJssel op in de opvaart, er stond een pittige stroming zodat ik slechts een behoud had van 6 Km.
Na een tijdje stroomopwaarts varen waarbij ik blij was geen tegenliggers te ontmoeten (de IJssel is op dit punt erg smal) naderden we het totaal nieuwe jachthaventje van Zutphen, we besloten daar af te meren i.p.v. in de stad.
Dit was een hele goede beslissing want de haven in de stad was afgesloten er stond nog maar 80 cm water, al met al was ik blij dat dit traject zonder problemen was verlopen.

Afgelegde afstand vandaag 19,32 Km
Zutphen
Donderdag 16-08-18 Na 2 dagen Zutphen zijn we weer verder gegaan, ons doel Deventer een klein stukje dus.
Na dat we eerst nog even wat inkopen hadden gedaan gingen we om 10.30 onderweg, met 1800 toeren op de Peugeot gingen we met een snelheid van bijna 13 Km/h de IJssel af.
Nadat we het Twentekanaal waren gepasseerd kwamen we nog 1 beroepsvaart tegen, dus de buitenbochten varend om de stroom maximaal te benutten ging het richting Deventer waar we na 1 uur en 48 minuten afmeerden.
Na de middag zijn we met de fiets naar het centrum gegaan waar we wat rondgescharreld hebben.
S 'avonds hebben we heerlijk gegeten in het restaurant van de jachthaven.

Afgelegde afstand vandaag 19,55 Km
Deventer
Vrijdag 17-08-18 Na een nacht van slecht slapen was ik om 08.20 op, Ina ging eerst douchen terwijl ik het ontbijt verzorgde.
Om 09.45 vertrekken we uit Deventer onderweg naar Zwolle, we willen daar 2 dagen blijven en de Zaterdag markt bezoeken.
Ook nu weer optimaal gebruikmakend van de stroom op de IJssel ging het heel voorspoedig en lagen we om 12.30 voor de sluis, daar liepen we een kwartiertje of zo vertraging op net als bij de hefbrug in Zwolle.
Eindelijk in het centrum gearriveerd kwamen we tot de ontdekking dat er kermis in de stad was, wij vonden het al zo druk met boten richting Zwolle.
Eenmaal afgemeerd hoorden we dat als gevolg van de kermis er alleen maar een bloemen, groenten en fruitmarkt is, even een tegenvaller.
In de avond is er een straat festival met de daarbij behorende (klere)herrie, die tot diep in de nacht duurde.

Afgelegde afstand vandaag 38,71 Km
Zwolle
Zondag 19-08-18 Gisteren toch maar een rondje over de uitgeklede markt gemaakt en de binnenstad van Zwolle verkent.
Van de Kermis hebben we geen last gehad.

Zijn wij ook eens op tijd, om 09.30 gaan de touwtjes los en vertrekken we richting Kampen, bij de eerste brug al prijs ze beginnen pas om 10.00.
We laten de moed niet zakken en blijven rustig een beetje dobberen.
Klokslag 10.00 wordt de brug gedraaid en gaan we op weg naar de sluis waar we met 6 schepen worden geschut richting de IJssel.
De IJssel is hier een stuk breder waardoor de stroming er een stuk minder is, we gaan met een gangetje van 11 Km richting Kampen waar we afmeren in de passantenhaven.
Doordat er geen boodschappen zijn gedaan Zaterdag moesten we van narigheid maar op de wal bij de Italiaan gaan eten.

Afgelegde afstand vandaag 20,65 Km
Kampen
Maandag 20-08-18 Ook vandaag vertrekken we weer op tijd er hoeft voorlopig niets voor ons bediend te worden dus ongehinderd de IJssel af en draaien dan het Drontermeer op, wij varen normaal zo rond de 9 á 10 Km/h maar dat is veel te langzaam want al snel waren we door diverse schepen ingehaald en voeren we weer achteraan.
Na verloop van tijd spotte ik een zeilboot die nog al scheef lag, nou is dit niet bijzonder, maar wel als ze buiten de vaargeul liggen en zonder zeil.
Het schip zit vast, iedereen wuift vrolijk naar de opvarenden en vervolgt zijn weg zonder zich om het scheepje te bekommeren.
Ter plaatse aangekomen de vaart uit de boot gehaald een met grote voorzichtigheid naar het scheepje toe gegaan.
Vanaf veilige afstand een sleeptros overgegooid en de sunshine ingezet als sleepboot, na het scheepje eerst naar het Noorden en daarna richting het Zuiden te trekken gaf het zijn verzet op en kwam het los.
Met ruim een half uur vertraging en een blije bemanning op de zeilboot ging ieder weer zijn weg.
Bij de sluis aangekomen werd er wel door al die doorvaarders geïnformeerd of het gelukt was .
Nadat er ook nog een boot trachtte voor te dringen in de sluis waardoor ik een schutting zou kunnen missen werd ik wat geïrriteerd en heb onze sunshine er gewoon voor gedrukt.
Rond 13.00 hadden we een mooi plekje gevonden in de haven Elburg.
Net nadat we waren wezen betalen bij het havenkantoor en weer terug aan boord stapten werden we verzocht te verkassen.
De seafox was in de haven gekomen en deze is 2 keer zo lang als wij zijn, nu lagen wij op een hele riante plaats waar hij ook makkelijk kon liggen, dus wij maar een stuk verderop naar een kleinere box gegaan en iedereen weer tevreden.

Afgelegde afstand vandaag 29,17 Km
Elburg
Ook Dinsdag zijn we in Elburg gebleven, dit is echt een top haven, je betaalt voor een boot van 9,20 meter €14,90 per overnachting maar dat is dan wel all-in, en dat is dan echt all-in liggeld, elektra, water, douchen en wassen en drogen.

Woensdag 22-08-18 Vanochtend zijn we weer verder getrokken het was heerlijk weer, windstil en een lekker zonnetje, de reis verliep voorspoedig en we meerden dan ook om 12.15 af aan de boulevard in Harderwijk.
Dit is een geheel vernieuwde locatie direct gelegen achter het dolfinarium.
Na de lunch hebben we een klein fietstochtje gemaakt van 25 Km.

Afgelegde afstand vandaag 21,61 Km
Harderwijk
Vrijdag 24-08-18 Na 2 dagen Harderwijk zijn we vandaag naar Spakenburg gevaren, 25 Km tussen de boeien en 1 sluis, niet erg spectaculair dus.
Na 8 weken uitzonderlijk mooi weer was er vandaag de omslag het was een stuk kouder en natter, dit bracht gelijk een probleem aan het licht het dakluik wat ik eerder al op een hoek van nieuwe schroeven had voorzien lekt weer, nu op een andere hoek.
Dat zal wel een noodreparatie worden, totdat ik van de winter binnen een definitieve reparatie kan uitvoeren.

Afgelegde afstand vandaag 26,40 Km
Spakenburg
Zaterdag 25-08-18 De dag van vandaag stond in het teken van klussen, al eerder hadden we ontdekt dat het dakluik op een hoek een drupje water doorliet, snel de rand wat strakker aangedraaid en het lek verholpen.
Gisteravond merkten we dat er weer water door het luik kwam, nu op een andere plaats.
Dus gelijk e.e.a. gedemonteerd en geprobeerd met wat extra gaatjes boren en schroeven erin het lek te stoppen, helaas zonder resultaat.
Vanochtend na een nauwgezet onderzoek ontdekt dat er een scheurtje in de verf rond het luik zat, toen ik daar aan peuterde kwam het water eruit en bleek dat dit al veel langer aan de gang was.
De houten vul rand van het luik was al aardig gerot, dus op de wal een tube lekstop van Bison gekocht en dit aan de buitenzijde aangebracht, daarna de binnenzijde wat rot materiaal weg gepeuterd en met de föhn zo veel mogelijk gedroogd daarna ook gevuld met lekstop.
Latere stortbuien waren de test en alles bleef droog.
Het was sowieso een vreemde dag want na 8 weken prachtig weer moesten we een lange broek, sokken, vest en schoenen aan, in de avond ging zelfs de kachel aan.
Zondag 26-08-18 Vandaag verlaten we Spakenburg weer en gaan richting Almere buiten, even over half tien vertrekken we het zonnetje schijnt en er staat weinig wind.
Met een gangetje van 9 á 10 km/h gaan we onderweg om om 11.30 in Almere buiten af te meren in de passantenhaven.
In de middag even een rondje door Almere gelopen en daarna de GP van Spa bekeken.
Aan het einde van de middag begint de wind flink aan te trekken en moeten er zelfs extra willen tussen wal en schip.

Afgelegde afstand vandaag 14,93 Km
Almere
Maandag 27-08-18 Ondanks de weersvoorspellingen gaan we toch onderweg richting Weesp, omstreeks 09.30 vertrokken we, het was best redelijk weer naar onze mening.
Varend over het Gooimeer werd het wel wat donkerder maar meer als een paar spatten regen vielen er niet, eenmaal de Hollandse brug gepasseerd ging het richting de eilandjes Hooft Warenaar en De Drost ik de wil de vaargeul ten zuiden van deze eilandjes nemen en zo richting Muiden.
Bij Muiden moeten we BB uit waardoor we dwars op de golven komen te liggen inmiddels was de wind wel wat aangetrokken zodat we even lekker schommelden.
Tegen half twaalf lagen we voor de sluis in Muiden waar het schutten enige vertraging opleverde.
Uiteindelijk om 12.15 afmeerden bij de waterplaats op smal Weesp, nadat we de tank hadden gevuld zochten we een mooi plekje op.

Afgelegde afstand vandaag 19,16 Km
Weesp
Dinsdag blijven we ook maar liggen, we hebben tenslotte de tijd, in de middag een fietstocht gemaakt naar Muiden, Naarden vesting en Bussum.
Daarna even wat lekkers gekocht voor op de COBB BBQ want het weer is daar nog prima voor.

Donderdag 30-08-18 Vanochtend hebben we Weesp achter ons gelaten en zijn we het Amsterdam Rijnkanaal overgestoken naar Driemond, via de Weesper trekvaart gaan we richting de Amstel.
Het zit ons lekker mee de brug in Driemond wordt direct bediend en ook de beide bruggen in Diemen gaan lekker vlot.
Na ongeveer 3 en een half uur varen meren we af in Uithoorn waar we even wat inkopen gaan doen, het liggeld is daar inmiddels €1,70 per meter, we besluiten om verder te gaan naar de Kromme Mijdrecht en daar een vrije ligplaats te nemen.
Onderweg kwamen we nog geheel onverwachts een binnenschip tegen welke meer vaarwater nodig had dan ik, omdat ik hem te laat zag in het bochtige vaarwater zat ik eigenlijk aan de verkeerde kant voor hem.
Nadat ik even via de marifoon mijn verontschuldigingen had gemaakt aan de schipper (antwoord het ging toch goed) meerden we na precies een uur varen af op de Kromme Mijdrecht.

Afgelegde afstand vandaag 34,51 Km.
Zaterdag 01-09-18 Gisteren zijn we ook op de Kromme Mijdrecht gebleven, na een koude nacht werd het in de loop van de ochtend toch nog lekker weer waarop we besloten nog met de fiets op pad te gaan.

Zaterdagmorgen zijn we weer op tijd wakker en gaan op pad richting Woerden, de tocht verliep soepel en al snel konden we door de sluis bij het Woerdense Verlaat, waarna we met een heel rustig gangetje richting Woerden varen.
Een kilometer of 3 voor Woerden begint de motor plotseling harder te draaien, uit ervaring wist ik dat dit een probleem met vervuilde filters moest zijn, in de wetenschap dat ik reserve filters heb maak ik me niet druk.
Eenmaal afgemeerd in Woerden kom ik er achter dat ik slechts 1 reserve filter heb daar waar ik er 2 nodig heb.
Snel op het internet gekeken blijkt gelukkig dat er een Brezan in de buurt is, snel een fiets op de wal en onderweg.
Na een half uurtje was ik weer terug aan boord met jawel 3 nieuwe filters.
Daarna eerst maar even geluncht en toen de overall aan het kostte uiteindelijk een klein uurtje om de filters te verwisselen de motor weer te ontluchten en de rommel op te ruimen.
Juist op dat moment kwam Ina weer terug van het boodschappen doen en met een lekkere moorkop voor bij de koffie vanavond.
Daarna ben ik direct gaan douchen en zijn we Woerden nog maar even in gegaan.

Afgelegde weg vandaag 13,06 Km
Woerden
Kaasmarkt in Woerden
Beloning voor het harde werken !
Zondag 02-09-18 Vanochtend doen we rustig aan, de brug in Woerden gaat pas om 10.00 draaien, dus 3 minuten voor 10 gaan we onderweg.
Na het passeren van de brug gaan we met een heel rustig gangetje richting Bodegraven, we hebben alle tijd want de sluis aldaar draait beperkt en we weten dat de eerstvolgende schutting richting Alphen aan den Rijn om 13.45 is.
Al voor twaalven liggen we afgemeerd in Bodegraven waar al andere schepen liggen te wachten om ook te schutten.
Net voor half één komt de sluismeester ons waarschuwen dat we reeds om 12.30 met de lege sluis van de tegenvaart mee kunnen, dat scheelt mooi een uur.
Onder een heerlijk zonnetje varen we verder richting Alphen aan den Rijn, waar we om 14.30 afmeren op het Aar kanaal.

Afgelegde afstand vandaag 19,8 Km
Alphen aan den Rijn
Maandag 03-09-18 Na een erg rumoerige nacht ( ja langs het Aar kanaal raast het verkeer 24 uur per dag door) waren we al vroeg wakker.
Na een rustig ontbijt gaan we onderweg naar Leiden, alles zit weer eens mee zodat we al om 11.45 afmeren in de passantenhaven van Leiden.
In de middag even inkopen gedaan en heb ik gelijk een afspraak gemaakt bij een kapper, morgen om 11.00 kan ik terecht.

Afgelegde afstand vandaag 17,55 Km
Leiden
Dinsdag omstreeks 10.30 wandel ik richting kapper, na een kwartiertje knippen was het juffie gereed, kon ik € 27,50 afrekenen (volgende keer weer naar mijn eigen kapper) en stond ik weer buiten.
In de middag nog even naar Leiderdorp gefietst en een beetje winkels gekeken, bij de lokale action een nieuw verlengsnoer gekocht.
Terug gekomen aan boord even de stekkers overzetten van het oude snoer nou ja even na 3 keer verkeerd monteren en eindelijk goed opletten was het gereed.
Woensdag 06-09-18 Vandaag doen we alles heel rustig aan, vanmiddag vertrekken we richting Rijpwetering en in de ochtend willen we nog even wat inkopen doen, maar het regent en ook nog eens heel hard.
Eindelijk tegen 13.30 wordt het droog, snel de rugtas gepakt en naar de jumbo gelopen, even over drieën waren we terug en om 15.15 vertrokken we uit Leiden.
Na een rustig tochtje waarbij alle bruggen gelijk voor ons werden geopend en met 1800 toeren op de Peugeot ging het voorspoedig en meerden we 16.20 af op de Koppoel bij onze vrienden waar we de komende dagen blijven liggen.

Afgelegde afstand vandaag 9,7 Km.
Rijpwetering
Gemeente Kaag en Brasem
Zondag 09-09-18 Na 3 dagen te gast in Rijpwetering zijn we vanochtend om even over half elf onder een stralende zon weer vertrokken, we gaan nu echt naar huis.
Het was vandaag een hele voorspoedige reis, daar waar een brug open moest stond deze al open als we er waren en hetzelfde gold voor de beide sluizen vandaag.
Na een trip van ongeveer 5 uur varen meerden we om 15.30 af achter de sluis in Zaandam.

Afgelegde afstand vandaag 42,67 Km
Zaandam
Maandag 10-09-18 Met grote stappen op huis aan, vandaag staat Alkmaar op het parcours.
Om 10.00 vertrekken we, m.u.v. de zaanbrug hebben we vandaag geen hindernissen, voor de zaanbrug kwamen we net te laat deze had zojuist gedraaid voor een beroepsvaart, dus met een klein oponthoud konden we 10 minuten later weer verder.
Aangekomen bij de Beatrixbrug bleek dat er plotseling twee Beatrixbruggen zijn, er is een geheel nieuwe brug naast de oude gelegd sinds de laatste keer dat we er langs waren gekomen.
Verder gebeurde er niets en meerden we om 12.45 af in Alkmaar nabij het politie bureau.

Afgelegde afstand vandaag 25,83 Km
Alkmaar
Dinsdag 11-09-18 Vanochtend al vroeg wakker en dus ook vroeg onderweg (voor ons doen) 09.30 voeren we weg bij het politie bureau.
Met een stevige windkracht 7 in de rug en alle bruggen mee, vlogen we richting Den Helder waar we al om 13.30 afmeerden.
De vakantie zit er op.

Afgelegde afstand vandaag 39,01 Km
Den Helder
Totaal afgelegde afstand over water 968 Km in 138 motor uren
Totaal aantal Km op de (vouw)fiets 1150 Km
Totaal betaalde liggelden € 702,69

Over één ding zijn wij het eens geworden, 3 maanden achter elkaar is voor ons te lang.
De volgende keer gaan we de zomer een beetje opsplitsen in 2 of meer delen.
Bekijk mijn stats